Puhára sült körte kéksajttal, ropogós dióval és édes mézzel

sültkörte
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű alapanyagok találkozásából született ez az isteni étel, zseniális kombináció, édes és sós ízek tökéletes harmóniája.

Ez a végtelenül egyszerű sült körte szuper előétel lehet, ha vendégeket várunk, de könnyed vacsoraként is megállja a helyét bármelyik hétköznap este. Ezt a zseniális kombinációt egy sörtanfolyamon kóstoltam először, egy IPA mellé kaptuk előételként. Imádtam minden egyes elemét, azóta többször is készítettem otthon, hiszen a megvalósítása egyáltalán nem bonyolult, csak az alapötlet hiányzott. 

Ez az étel picit édes, picit sós és nagyon pikáns a kéksajttól. Ha nyitottak vagytok az extrém ízekre, még tovább lehet fokozni: dió helyett használjatok pekándiót, szórjátok meg a tetejét aszalt vörösáfonyával, fűszerezzétek fahéjjal és kardamommal, vagy a végén méz helyett locsoljátok meg balzsamecettel. 

Sült körte kéksajttal

sülrkörte2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 darab körte
  • olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 evőkanál kéksajt
  • 3 evőkanál dió
  • méz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A körtéket vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat. Tegyük őket egy tepsibe a vágott felükkel felfelé, locsoljuk meg őket olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk. 

Süssük a körtéket 20 percig. Vegyük ki őket, töltsük meg mindet morzsolt kéksajttal, majd toljuk vissza a sütőbe még további 10 percre.

Amíg sülnek a körték, aprítsuk össze a diót, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg 2-3 perc alatt. 

A kész körtéket hagyjuk hűlni 3-4 percig, majd szórjuk rájuk a diót és locsoljuk meg őket ízlés szerint mézzel. Tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük