Puhára sült körte kéksajttal, ropogós dióval és édes mézzel
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Egyszerű alapanyagok találkozásából született ez az isteni étel, zseniális kombináció, édes és sós ízek tökéletes harmóniája.
Ez a végtelenül egyszerű sült körte szuper előétel lehet, ha vendégeket várunk, de könnyed vacsoraként is megállja a helyét bármelyik hétköznap este. Ezt a zseniális kombinációt egy sörtanfolyamon kóstoltam először, egy IPA mellé kaptuk előételként. Imádtam minden egyes elemét, azóta többször is készítettem otthon, hiszen a megvalósítása egyáltalán nem bonyolult, csak az alapötlet hiányzott.
Ez az étel picit édes, picit sós és nagyon pikáns a kéksajttól. Ha nyitottak vagytok az extrém ízekre, még tovább lehet fokozni: dió helyett használjatok pekándiót, szórjátok meg a tetejét aszalt vörösáfonyával, fűszerezzétek fahéjjal és kardamommal, vagy a végén méz helyett locsoljátok meg balzsamecettel.
Sült körte kéksajttal
Hozzávalók 4 darabhoz
- 2 darab körte
- olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 3 evőkanál kéksajt
- 3 evőkanál dió
- méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A körtéket vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat. Tegyük őket egy tepsibe a vágott felükkel felfelé, locsoljuk meg őket olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk.
Süssük a körtéket 20 percig. Vegyük ki őket, töltsük meg mindet morzsolt kéksajttal, majd toljuk vissza a sütőbe még további 10 percre.
Amíg sülnek a körték, aprítsuk össze a diót, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg 2-3 perc alatt.
A kész körtéket hagyjuk hűlni 3-4 percig, majd szórjuk rájuk a diót és locsoljuk meg őket ízlés szerint mézzel. Tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images