
Puhára sült körte kéksajttal, ropogós dióval és édes mézzel

Egyszerű alapanyagok találkozásából született ez az isteni étel, zseniális kombináció, édes és sós ízek tökéletes harmóniája.
Ez a végtelenül egyszerű sült körte szuper előétel lehet, ha vendégeket várunk, de könnyed vacsoraként is megállja a helyét bármelyik hétköznap este. Ezt a zseniális kombinációt egy sörtanfolyamon kóstoltam először, egy IPA mellé kaptuk előételként. Imádtam minden egyes elemét, azóta többször is készítettem otthon, hiszen a megvalósítása egyáltalán nem bonyolult, csak az alapötlet hiányzott.
Ez az étel picit édes, picit sós és nagyon pikáns a kéksajttól. Ha nyitottak vagytok az extrém ízekre, még tovább lehet fokozni: dió helyett használjatok pekándiót, szórjátok meg a tetejét aszalt vörösáfonyával, fűszerezzétek fahéjjal és kardamommal, vagy a végén méz helyett locsoljátok meg balzsamecettel.
Sült körte kéksajttal

Hozzávalók 4 darabhoz
- 2 darab körte
- olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 3 evőkanál kéksajt
- 3 evőkanál dió
- méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A körtéket vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat. Tegyük őket egy tepsibe a vágott felükkel felfelé, locsoljuk meg őket olívaolajjal, majd sózzuk-borsozzuk.
Süssük a körtéket 20 percig. Vegyük ki őket, töltsük meg mindet morzsolt kéksajttal, majd toljuk vissza a sütőbe még további 10 percre.
Amíg sülnek a körték, aprítsuk össze a diót, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg 2-3 perc alatt.
A kész körtéket hagyjuk hűlni 3-4 percig, majd szórjuk rájuk a diót és locsoljuk meg őket ízlés szerint mézzel. Tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!