Színes padlizsánsaláta mozzarella sajttal – Sült zöldséggel lesz isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tökéletes választás ez a saláta, ha olyan ételt keresel, amelytől jóllaksz, mégsem nehezíti el a gyomrodat.
Annak ellenére, hogy nem vagyok vegetáriánus, nyáron egyáltalán nem kívánom a húst, pláne nem a bundázott, olajban sült változatait. A zöldségeket viszont annál inkább, például a padlizsánt, amelyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni.
Ennek a gyönyörű, lila színű, szénhidrátszegény zöldségnek a grillezés vagy a sütés nagyon jól áll, utána pedig gyorsan készíthetsz belőle tésztaszószt. A padlizsánhoz tökéletesen illik a paradicsom is, legyen szó akár szószról vagy egy laktatóbb, húsos, rakott változatról, amelyről a sajt sem hiányozhat.
A padlizsán salátának elkészítve is mennyei, csak kicsit meg kell grillezni a szeleteket, majd egy könnyed paradicsomos salsával összekeverni, és máris kész a nyár végi főfogás vagy különleges köret.
Padlizsánsaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Alap:
- 2 darab padlizsán
- 1.5 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 150 gramm mozzarella
Salsa:
- 10 darab koktélparadicsom
- 1 fej lilahagyma (kicsi)
- 1 evőkanál fehérborecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A padlizsánt mossuk meg, hosszában vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy szűrőbe, sózzuk meg és hagyjuk állni negyed órát. Utána tegyük a szeleteket egy papírtörlőre, itassuk le róluk a nedvességet.
Egy grillserpenyőbe öntsünk kevés olajat, süssük meg a szeletek minden oldalát. Ha nincs grillserpenyő, akkor a sima is megteszi, csak akkor a szeletek nem lesznek szép csíkosak.
Készítsük el a salsát. A paradicsomot kockázzuk fel, a hagymát is vágjuk nagyon apróra. Tegyük egy tálba, öntsük rá az olívaolajat, az ecetet, majd hagyjuk 5 percet állni. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Halmozzuk egy tálba a padlizsánszeleteket, kanalazzuk rá a salsát, majd tegyünk a tetejére mozzarellát.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors