
Sült padlizsános tészta karamellizált hagymával – Isteni vega ebéd

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Igazi nyári fogás ez a tészta, amelyben az édes és a sós ízek kerülnek harmóniába egymással.
Ismét egy nagyon tartalmas, mégis könnyed és gyorsan elkészíthető tésztareceptet mutatunk, amelyben a padlizsáné a főszerep. A padlizsán igazi nyári étel, amely nemcsak szószokban tökéletes, hanem grillezve vagy krémnek is elkészíthető.
A padlizsánhoz a paradicsomos szószok illenek a leginkább, hús nélkül is laktató főétel lehet, de ha kívánod az állati fehérjét, töltsd meg a szeleteket darált hússal, úgy süsd meg. Ez a tésztaszósz kicsit izgalmasabb, mert először sütni kell a padlizsánt, csak utána kerül a paradicsomos mártásba.
Padlizsános tészta karamellizált hagymával

Hozzávalók 3 adaghoz
- 1 darab padlizsán
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1.5 evőkanál cukor
- 0.5 kávéskanál oregánó
- 1 doboz paradicsomkonzerv (darabolt)
- 250 gramm tészta (penne)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A padlizsánt kockázzuk fel, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kicsit locsoljuk meg olívaolajjal és süssük 30 percig.
A hagymát szeleteljük fel vékonyra, a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben, alacsony lángon karamellizáljuk meg a cukrot, vigyázva, hogy csak éppen kezdjen elszíneződni, ekkor tegyük rá a vöröshagymát és a fokhagymát. Várjuk meg, amíg összeesik a hagyma, ekkor sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá az oregánót, majd öntsük rá a paradicsomot.
Amíg a szósz rotyog, sós, lobogó vízben főzzük a tésztát al dentére.
A szószba keverjük bele a padlizsánkockákat, majd a végén a kifőtt tésztát is, forgassuk össze és azonnal, ízlés szerint sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors