
A legfinomabb spanyol tapaszt mutatjuk: nem kell hozzá sok minden
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja
Életemben először Spanyolországban ettem padron paprikát, sokat hallottam már róla, és amikor megláttam az étlapon a tapasok között, rögtön berendeltem belőle egy adagot.
A maga elképesztő egyszerűségében volt csodálatos. Nem volt rajta semmi különös, csak olívaolaj és só, mégis annyira, de annyira finom volt, hogy nem lehetett abbahagyni.
Mi az a padron paprika?
A padron paprika egy kis méretű, zöld színű paprika, amely egy északnyugati spanyol településről kapta a nevét. Külseje alapján azt gondolnánk, hogy csípős, pedig - nagy százalékban - nem az. Azért így mondom, mert a padron egy olyan paprikaféle, ami az őt ért naptól és víztől függően csípős és nem csípős is lehet. Én Spanyolországban csak az utóbbival találkoztam, de ha mégis az előbbit fogjuk ki, szerintem azzal sem lövünk mellé.
Hogyan készítsük?
Amikor hazajöttem, találtam egy csúcs szuper blogot, ahol négyféleképpen mutatják be a padron paprika készítését. Úgy, ahogy a spanyolok csinálják, bő olívaolajban; minimális olajjal serpenyőben sütve; sütőben készítve és grillezve. Talán serpenyőben készítve a legegyszerűbb, így a recept annak a leírását tartalmazza, de megosztom veletek a másik hármat is, ha éppen autentikusan, olajmentesen vagy grillpartin készítenétek el.
Spanyol módra
Spanyolországban majdnem mindent, ami sült, bő olívaolajban készítenek. Ehhez a módszerhez tehát annyi olívaolajra van szükségünk, amennyi bőven ellepi a paprikákat. Ezt jól forrósítsuk fel, dobjuk bele a paprikát, majd mikor a forró olaj felhólyagosítja a bőrét és bebarnul, kapjuk ki, szórjuk meg sóval, és melegen kínáljuk. Nem a legköltséghatékonyabb módszer, de a legautentikusabb.
Sütőben sütve
A paprikákat mossuk meg, tegyük őket egy tepsibe, forgassuk át őket egy kis olívaolajjal. 220 fokon körülbelül 8-10 perc alatt süssük meg őket, amíg meg nem barnulnak kívülről. Félidőnél forgassuk meg őket, hogy egyenletesen piruljanak meg kívülről.
Grillezve
Mivel elég kicsik a paprikák, ezért könnyen becsúszhatnak a rácsok közé. Érdemes lehet grilltálcát venni, abba szórni őket, jó feketére megpirítani, majd a szokásos sóval és egy kis citromlével tálalni. Mennyei!
Padron paprika serpenyőben készítve

Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm padron paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint tengeri só
- opcionális citromlé
Elkészítés:
Dobjuk rá a 2 fokhagymagerezdet, körülbelül 1 percig pirítsuk, amíg barnulni nem kezdenek.
Mehet rá a megmosott padron paprika a szárával együtt, egy fakanál segítségével forgassuk át őket, amíg a paprika bőre minden oldalon fel nem hólyagosodik. Ha már kezd feketedni, készen van.
Vegyük ki egy tálra, szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval és csöpögtessünk rá citromlevet.
Fotó: Getty Images