Isteni mártogatós sült paprikából: ropogós dió koronázza meg

mártogatós
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minél jobban megpirul, annál finomabb lesz a sült paprika. A belőle készült kence ízekben gazdag lesz, de az állagokkal is játszhatsz, ha dióval megszórva kínálod.

A sütőben sült paprikától lesz különleges ez a mártogatós, olyan pluszízt kap, ami semmivel sem pótolható. Nyáron, ha grillen, szabad tűzön sütöd a zöldséget, még tovább fokozhatod az összhatást, még füstösebb lesz.

A közel-keleti krémet, a muhammarát pirult dió és zsemlemorzsa is gazdagítja, a fűszerek közül pedig nem hiányozhat a chili és a római kömény. Az eredeti receptben édes elemként gránátalmaszirup is szerepel, de ez el is hagyható, vagy egy kevés mézzel pótolható. 

Hogy szép egynemű legyen a krém, ne essen szét, az olívaolajat fokozatosan, lassan csurgatva add a többi hozzávalóhoz folyamatos keverés mellett.

Sült paprikás mártogatós

mártogatós2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 db kaliforniai paprika (piros)
  • 80 g dió
  • 30 g zsemlemorzsa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk chilipehely
  • 0.5 tk fűszerpaprika
  • 0.5 tk római kömény
  • ízlés szerint
  • 60 ml olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A paprikákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk félbe. Kapjuk ki a magházukat, majd tegyük a megtisztított paprikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire a vágott felükkel lefele. Dobjuk mellé a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd toljuk a sütőbe 20 percre. Szedjük ki a fokhagymákat egy tányérra, a paprikákat fordítsuk meg, majd toljuk vissza 30 percre.

A megpuhult, megsült paprikákat tegyük légmentesen zárható dobozba, hagyjuk benne 15 percig. Utána húzzuk le a héjukat.

Közben a durvára vágott diót pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd szedjük tányérra. A zsemlemorzsát is pirítsuk aranyszínűre.

A dióból mérjünk ki 60 grammot, a többit tegyük félre a tálaláshoz.

Az olaj és a tálaláshoz félretett dió kivételével tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd kezdjük el összedolgozni, pürésíteni a hozzávalókat. Miközben megy a gép, lassan, fokozatosan csurgassuk hozzá az olívaolajat is, míg egynemű nem lesz a mártogatós.

Olívaolajjal meglocsolva, a ropogós dióval tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük