Füstös ízű paprikaszósz: tökéletes választás halakhoz

romesco-szosz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a füstös ízű szósz igazi spanyol recept alapján készül, és szinte bármilyen ételhez felhasználható.

Ha még nem kóstoltad a spanyol Romesco szószt, nem tudod, miről maradtál le, de itt az idő bepótolni! 

Ennek a szósznak az elkészítésekor a hozzávalók egyensúlyára kell nagyon figyelnünk! Alapvetően kamrafosztogatós alapanyagokból készül, és főtt tésztával összeforgatva, halak mellé kínálva, de még akár kenyérre kenve is fenséges kence, amelynek különlegességét a pirított pekándió kölcsönzi.

Füstös ízű paprikaszósz

romesco-szosz

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 370 g piros kaliforniai paprika
  • 50 g pekándió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek vörösborecet
  • 1 tk cukor
  • 0.5 kk
  • 2 csipet őrölt csemege-pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A pekándiót 2-3 perc alatt pirítsuk meg egy közepes, száraz serpenyőben, utána aprítsuk fel.

A paprikákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd egy olívaolajjal kikent 20x30 cm-es tepsiben, 200 fokon süssük őket addig, míg elkezd kormosodni a héjuk. Ekkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk picit hűlni. Ezután magozzuk ki őket és tegyük félre.

A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe.

Az összes alapanyagot tegyük bele egy konyhai robotgépbe, majd dolgozzuk szép simára.

Amikor már szemmel láthatóan krémes állagú lett a krém, kínáljuk kenyérrel, tésztával vagy amivel csak éppen kedvünk tartja.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük