Sűrű, krémes krumplileves német recept szerint: laktató egytálételként is helytáll

krumplileves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lehető legszerényebb hozzávalókból és technikával készül, mégis igen gazdag ízű levest tehetsz az asztalra.

Bár a hagyományos, kolbászos krumplilevesnek is megvan a maga bája, érdemes adni egy esélyt a német változatnak is, amely sokkal krémesebb. A titok abban rejlik, hogy a zöldségek egy részét lepürésítik, attól lesz sűrűbb a lé.

Eredetileg az alábbi verziónál is sűrűbbre készítik a levest, ha kipróbálnád úgy, csak 1 liter alaplevet/vizet adj hozzá. Ha pedig nem szeretnéd, hogy főzelékkategóriába csússzon át, az alábbi mennyiségekkel teszteld le a receptet.

Bár hús nincs a levesben, így is nagyon laktató lesz: a főszereplő krumpli mellé ugyanis répa, zeller és hagyma is kerül. A kész levet tejszín krémesíti, de növényi főzőkrémet is használhatsz helyette, ha nem ehetsz tejterméket.

Sűrű német krumplileves

krumplileves

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 darab répa
  • 1 kg krumpli
  • 0.5 tk majoránna
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.5 liter alaplé/víz
  • 2 darab babérlevél
  • 1 dl tejszín
  • petrezselyem (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset kockázzuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A szárzellert mossuk meg, vágjuk szeletekre. A répát pucoljuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd félkarikákra. A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze.

Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, zellert, répát, krumplit és a fűszereket. 1 perc múlva öntsük fel az alaplével/vízzel, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Forrásig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, majd fedő alatt főzzük 20-25 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.

A leves felét merjük ki egy másik lábasba. A babérlevelet szedjük ki. A kimert levest botmixerrel pürésítsük, majd önstük vissza a többihez. Adjuk hozzá a tejszínt, majd melegítsük vele össze. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

Melegen, friss petrezselyemmel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük