Sűrű újévi lencseleves, minden jóval megpakolva

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencse az újév első napjának elmaradhatatlan étele, szerencsét és gazdagságot hoz a népszokás szerint. Többféle formában fogyaszthatjuk, a legnépszerűbb változat mégis a lencseleves. Ez is sokféleképpen készülhet, de megmutatom most nektek a tuti befutót.

Nálunk tényleg nem telik el úgy újév, hogy ne együnk lencsét - ilyenkor mindig a nagymamám készíti a lencselevest. Azonban már egyre kevesebb szilvesztert töltök otthon, családi körben, úgyhogy ideje volt megtanulnom nekem is a receptet. Ez nagyon hasonlít nagymamám változatára, egy-két kisebb csavar van csak benne.

Nálunk a lencseleves sosem tejfölös, sosem tárkonyos, hanem pirospaprikával készül, sok zöldséggel és karikára vágott házi kolbásszal. Ehhez a mennyiséghez én fél szál jófajta kolbászt használok, de van, aki szerint többet is elbír - ezért írtam a recepthez, hogy ízlés szerinti mennyiséggel dolgozzunk. Ha kicsit extrábban szeretnénk kínálni a levest, akkor még vékonyra szeletelt, lepirított bacont is teszünk a tetejére. Aki pedig tejfölösen szereti, nyugodtan kínálhat mellé, hogy krémesebb legyen.

Szinte minden évben változtatunk valamit a recepten, volt már olyan, hogy krumpli is került bele, mamám néha tarhonyát is rak levesbetétnek, illetve sokszor virslit is belefőzünk a húsimádó családtagoknak. Én paradicsomot is teszek, bele - nem sokat, éppen csak egy darabot -, a pirospaprikás ételekhez, legyen az gulyásleves vagy pörkölt, igen jól passzol.  

Újévi lencseleves

lencselevesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 30 dekagramm lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab paradicsom
  • 1.5 teáskanál pirospaprika
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint kolbász
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

1. A lencsét mossuk meg és áztassuk be egy éjszakára.

2. Az olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, a felkarikázott répát és fehérrépát. Hagyjuk a répákat pár percig párolódni, hogy puhák legyenek.

3. Mehet rá az elkészült zöldségekre a pirospaprika, keverjünk rajta párat, hogy a paprika megolvadjon, majd mehet bele a leszűrt lencse is.

4. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk.

5. Alacsony lángon, fedővel nagyjából 50 percig főzzük a levest, amíg a lencse meg nem puhul. Félidőnél tegyük bele a karikára vágott kolbászt is.

6. Tejföllel vagy egy kis pirított baconnel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Ezt is szeretjük