![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sűrű újévi lencseleves, minden jóval megpakolva
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A lencse az újév első napjának elmaradhatatlan étele, szerencsét és gazdagságot hoz a népszokás szerint. Többféle formában fogyaszthatjuk, a legnépszerűbb változat mégis a lencseleves. Ez is sokféleképpen készülhet, de megmutatom most nektek a tuti befutót.
Nálunk tényleg nem telik el úgy újév, hogy ne együnk lencsét - ilyenkor mindig a nagymamám készíti a lencselevest. Azonban már egyre kevesebb szilvesztert töltök otthon, családi körben, úgyhogy ideje volt megtanulnom nekem is a receptet. Ez nagyon hasonlít nagymamám változatára, egy-két kisebb csavar van csak benne.
Nálunk a lencseleves sosem tejfölös, sosem tárkonyos, hanem pirospaprikával készül, sok zöldséggel és karikára vágott házi kolbásszal. Ehhez a mennyiséghez én fél szál jófajta kolbászt használok, de van, aki szerint többet is elbír - ezért írtam a recepthez, hogy ízlés szerinti mennyiséggel dolgozzunk. Ha kicsit extrábban szeretnénk kínálni a levest, akkor még vékonyra szeletelt, lepirított bacont is teszünk a tetejére. Aki pedig tejfölösen szereti, nyugodtan kínálhat mellé, hogy krémesebb legyen.
Szinte minden évben változtatunk valamit a recepten, volt már olyan, hogy krumpli is került bele, mamám néha tarhonyát is rak levesbetétnek, illetve sokszor virslit is belefőzünk a húsimádó családtagoknak. Én paradicsomot is teszek, bele - nem sokat, éppen csak egy darabot -, a pirospaprikás ételekhez, legyen az gulyásleves vagy pörkölt, igen jól passzol.
Újévi lencseleves
![lencselevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291008/29100899_b7e9eef6332eccf96ad09718796ddc6f_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm lencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 darab paradicsom
- 1.5 teáskanál pirospaprika
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint kolbász
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. A lencsét mossuk meg és áztassuk be egy éjszakára.
2. Az olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, a felkarikázott répát és fehérrépát. Hagyjuk a répákat pár percig párolódni, hogy puhák legyenek.
3. Mehet rá az elkészült zöldségekre a pirospaprika, keverjünk rajta párat, hogy a paprika megolvadjon, majd mehet bele a leszűrt lencse is.
4. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk.
5. Alacsony lángon, fedővel nagyjából 50 percig főzzük a levest, amíg a lencse meg nem puhul. Félidőnél tegyük bele a karikára vágott kolbászt is.
6. Tejföllel vagy egy kis pirított baconnel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Olvasd el ezt is!