Isteni kivitorta sütés nélkül: a kekszalapon selymes töltelék terül el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A C-vitaminban gazdag kivi díszítőelemként kerül a torta tetejére, mutatós és nagyon finom lesz a sütemény.
A sütés nélkül készült desszertek mindig óriási sikert aratnak, mind a készítők, mind a fogyasztók körében, hisz ezek a finomságok szinte pillanatok alatt elkészülnek, az előállításuk kevés munkát igényel, a végeredmény pedig csodás. Mutatós tortát is gyárthatsz sütés nélkül, méghozzá olyan szépet, hogy csak ámul az ember, és a finomság ízére sem lesz panasz.
A torta alapja keksz, érdemes vajas, esetleg valamilyen ízesítésűt, mondjuk csokisat vagy fahéjasat darálni, és ezzel kibélelni a forma alját, de sima, daráltan kapható háztartási kekszet is használhatsz. Amikor a krém rákerül az alapra, rakd hűtőbe a tortát, hogy megdermedjen, csak utána díszítsd kivivel. A gyümölcs igazi C-vitamin-bomba, úgyhogy nem érdemes hőkezelni, mert akkor elveszíti minden értékes tulajdonságát.
Sütés nélkül készült kivitorta
Hozzávalók 8 szelethez
- 150 g keksz
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 3 darab tojássárgája
- 100 g cukor
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 7 g habfixáló
- 1 evőkanál porzselatin
- 3 evőkanál víz
- 3 darab kivi
Elkészítés:
A kekszet daráljuk le, majd az olvasztott vajjal keverjük egybe.
Egy közepes méretű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és a vajas kekszet szépen oszlassuk el benne.
A tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot és a mascarponét. Egy közepes méretű edényben kezdjünk el vizet forralni, amikor már lobog, tegyük fölé az edényt, amelyben a tojássárgája, cukor és a mascarpone van, habverővel keverjük selymes, sima krémmé. A kész krémet fedjük le fóliával, így nem bőrösödik be a teteje, tegyük félre, míg kihűl.
A habtejszínt verjük kemény habbá, menet közben adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a habfixálót.
A porzselatint és a vizet keverjük egybe, majd adjuk a habtejszínes keverékhez.
A krémet és a habtejszínt forgassuk össze, majd öntsük a kekszalapra. A tortát alaposan fedjük le folpackkal, tegyük hűtőbe 3-5 órára, hogy a krémnek legyen ideje dermedni.
A kivit pucoljuk meg, karikázzuk fel.
Pihentetés után a stabil krém tetején tetszőlegesen rendezzük el a kivikarikákat, a tortát tálalásig hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images