Puha, sütőben sült hagyma: héjastól, egészben, vajasan készül

Nyomtatás
sülthagymacover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Olyan puhára sül a hagyma, hogy szinte rétegeire esik szét, önmagában, valamilyen szósszal kínálva, de húsok mellé is isteni.

A hagyma nélkülözhetetlen alapanyag - nem csak - a magyar konyhában, szinte nincs olyan ételünk, amibe ne kerülne. Legtöbbször dinsztelve használjuk pörköltek, raguk, szószok alapjaként, pedig önmagában, sütve is isteni, köretként is megállja a helyét.

A sült hagyma egészben, héjastól megy a sütőbe, a tetejére egy kis szelet vaj és olívaolaj kerül, nagyon szaftos és puha lesz a belseje. Érdemes valamilyen friss zöldfűszert is tenni rá, én rozmaringgal készítettem. Kicsi vagy közepes fej hagymákkal dolgozz, hogy a közepük is át tudjon sülni, ha nagyobb fejeket választasz, valószínűleg több idő kell majd nekik a sütőben.

Sütőben sült hagyma

sülthagyma

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 8 kisebb fej vöröshagyma
  • 50 milliliter olívaolaj
  • 8 szelet vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ág rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A hagymák tetejét és alját vágjuk le, de ne pucoljuk meg őket, hagyjuk rajtuk a héjukat. 

Tegyük őket sorban egy jénaiba vagy sütőtálba. Locsoljuk meg a hagymákat olívaolajjal, majd tegyünk minden hagyma tetejére egy kis szelet vajat. Szórjuk meg őket frissen őrölt borssal és sóval, majd tegyünk a tetejükre 1 ág rozmaringot kis darabokra vágva.

Süssük a hagymákat 25 percig, majd vegyük feljebb a sütőt 200 fokra. Süssük további 15-20 percig őket, míg a belsejük puha, a tetejük pedig barna nem lesz. 

Hagyjuk őket kicsit hűlni, távolítsuk el a héjukat, majd szedjük rétegeire a hagymákat, sózzuk, ha szükséges. Húsok mellé kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon