Sütőben karamellizálódott édeskrumpliszeletek: krémesre sül a zöldség

3
Nyomtatás
sütőben sült édeskrumpli cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A magasabb cukortartalmánál fogva egészen édesre sül a batáta a sütőben, akár magában is tökéletes vacsora.

Ebben a receptben mindenképpen hámozd meg a batátát, mert csak úgy tud karamellizálódni a külseje. Természetesen az édeskrumplit is megsütheted héjában, és meg is töltheted ízlés szerint.

Érdemes minél többször fogyasztani batátát, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és még a diétádba is beilleszthető, mert alacsonyabb kalóriatartalmú, mint a hagyományos burgonya. A másik nagy előnye, hogy sokkal hamarabb elkészül, így együtt tud puhulni más zöldséggel vagy húsokkal, előfőzés sem szükséges az elkészítéséhez. Ebben a pikáns csirkés curryben is érdemes kipróbálni. 

A sütőben pedig egészen krémesre sül, miközben a külseje picit karamellizálódik, anélkül, hogy bármilyen édesítőt tennél rá. Arra figyelj csak, hogy egyforma és ne túl vékony szeleteket vágj a krumpliból. 

Sütőben sült karamellizált édeskrumpli

sütőben sült édeskrumpli recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1.5 kilogramm édeskrumpli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
  • 0.5 kávéskanál bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek
Recept idők

Elkészítés:

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Kicsit spricceljük meg olívaolajjal. 

Az édeskrumplit mossuk és hámozzuk meg, majd vágjuk egyenlő, körülbelül 1,5 centiméter vastagságú karikákra. Ne legyenek túl vékonyak, hogy belül krémesre süljenek.

Tegyük az édeskrumplikarikákat egy tálba, és öntsük rájuk az olívaolajat, forgassuk össze, hogy mindenhol érje. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fokhagymaporral, és újra rázzuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

Fektessük az édeskrumpliszeleteket a tepsire, és takarjuk le alufóliával. 

Süssük a krumplikat 30 percig, majd húzzuk ki a tepsit, és vegyük le a fóliát. Óvatosan fordítsuk meg a szeleteket, toljuk vissza a sütőbe, és süssük további 15-20 percig, amíg meg nem pirulnak. 

Vegyük ki, és morzsoljunk rá ízlés szerint zöldfűszereket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon