
Szénhidrátszegény, sütőben sült padlizsán – Jó fűszeresen lesz a legfinomabb

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Nagyon kevés munkával laktató, mégis könnyed fogást készíthetsz padlizsánból.
A padlizsán nem elég, hogy gyönyörű lila színű, nagyon egészséges is. A paradicsomhoz hasonlóan rendszertanilag ugyan a gyümölcsökhöz tartozik, mégis zöldségként tekintenek rá.
A padlizsán vásárlásakor mindig figyelj oda, hogy csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyél. Otthon viszonylag gyorsan használd fel, mert hamar megromlik. Mosatlanul tárold, szobahőmérsékleten.
Érdemes megkedvelni, mert elképesztően egészséges, van benne kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz.
Rengeteg módon elkészítheted, grillezve, sütve vagy krémnek. A padlizsánkrémhez itt találsz receptet, pirítósra kenve isteni lesz. Ha pedig komolyabb fogásra vágysz, készítsd el rakottasnak, ez is tökéletesen laktató, húsmentes fogás. Az alábbi tepsis változat pedig nem csak nagyon egyszerű, még könnyed is - egy kis krumpli azért mehet mellé, de ha még diétásabban szeretnéd, el is hagyhatod. A padlizsán tökéletesen magába szívja a fűszereket, ettől lesz pikáns az étel.
Sütőben sült padlizsán

Hozzávalók 4 adaghoz
Zöldségek:
- 2 darab padlizsán (közepes)
- 500 gramm krumpli (kicsi)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma (közepes)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Pác:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chiliszósz (édes)
- 1 evőkanál szójaszósz (sötét)
- 1 kávéskanál füstölt chilipor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk hasábokra, tegyük egy tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat. A padlizsánokat vágjuk félbe hosszában, majd átlósan vagdossuk be a húsát. Fektessük be a krumplik közé. A padlizsánokat is locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Készítsük el a pácot: a chiliszószt (én édeset használtam), a füstölt chliliport, az olívaolajat, a szójaszószt, a kakukkfüvet, a sót és a borsot keverjük össze egy tálkában. Kejnük meg vele alaposan a padlizsánokat.
A paprikát vágjuk csíkokra, a lilahagymát szeleteljük fel, majd szórjuk be a tepsibe. Tegyük bele a pucolatlan fokhagymagerezdeket is.
Süssük 40 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors