Sütőben sült rántott hús - Ugyanúgy ropog, mintha olajban készült volna

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha meg kéne számolnom, hányszor sütöttem rántott húst az elmúlt tíz évben, azt hiszem, nagy bajban lennék. Ez az az étel, amit ha minden hétvégén sütök, akkor sem lehet megunni.

Nyilván az olajszagot sem. Pedig olyan lakásunk van, ahol szuper kereszthuzatot lehet csinálni, sőt, van szagelszívó is, ennek ellenére még nem volt olyan alkalom, hogy ne éreztük volna az átható olajszagot. 

Hogyan süssünk húst a sütőben?

A rántott húsról lemondani nem lehet, így próbáltam más megoldást keresni. Végül is miért ne lehetne sütőben sütni a húsokat? De rögtön jött a következő kérdés: ha sütőben sül, nagyon száraz lesz? Az egyik megoldás, hogy folyamatosan spriccelem vagy kenegetem olajjal a húsokat, de akkor ugyanott vagyok, ahol a serpenyőben sütésnél: ott kell állnom végig a tűzhely mellett.

A másik, hogy pácolom a húst, és akkor biztosan kevésbé szárad ki. Én a rántott húst fokhagymás tejben szoktam pihentetni panírozás előtt, ez is egy megoldás, de még jobb, ha a tejet joghurtra cseréljük. Nyugodtan hagyjuk a pácban akár órákon keresztül. 

Hogyan lesz ropogós a panír?

Ha nem mellet, hanem zsírosabb húst, például csirkecombot választunk, akkor mindenképpen hagyjuk rajta a bőrét. A panírozásnál annyi trükköt vessünk be, hogy a panírmorzsába keverjünk valami pluszt, lehet ez olajos mag, zabpehely vagy egy kis corn flakes - természetesen a natúr fajta. Így biztosan ropogós lesz.

Sütés közben kenjük meg egyszer olajjal a húsokat, és ne felejtsük el körülbelül negyed óra után megforgatni sem. 

Sütőben sült rántott hús

rántott csirke sütőben650x433

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm csirkecomb és -mell
  • 1 doboz joghurt
  • 4 deciliter tej (ha nem joghurtban pácolunk)
  • 2 darab tojás (nagyobb)
  • 10 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm panírmorzsa
  • 1 marék mag
  • 1 marék natúr corn flakes (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál zabpehely (nagyszemű, ízlés szerint)
  • ízlés szerint olaj
  • 1 gerezd fokhagyma (a páchoz, ízlés szerint)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket mossuk meg alaposan, és vágjuk csíkokra. A csirkecombokat is mossuk meg, vágjuk le a csontjáról, de rajta is hagyható. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy dobozban készítsük el a pácot tejjel vagy joghurttal, ízlés szerint zúzott fokhagymával. Tegyük bele a húsokat, és hagyjuk benne őket legalább egy órát.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A csirkéket forgassuk a lisztbe, a felvert tojásba, majd a panírba, amibe ízlés szerint tegyük a magokat vagy zabpelyhet vagy corn flakes-t. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kicsit olajozzuk vagy zsírozzuk meg, és helyezzük rá a húsokat.

Körülbelül negyed órát süssük a húsok egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és a másik oldaluk is süljön ugyanennyit, sütés közben egyszer kenjük meg olajjal őket.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük