Sűrű házi áfonyalekvár télire: sütikbe, kenyérre nincs finomabb
Egyszerű módszerrel kezdők is nagyon finom áfonyalekvárt főzhetnek.
Ha szereted a lekvárokat, muszáj kipróbálnod ezt a sütőben sült változatot, a szilva ebben a formában lesz a legfinomabb. Nagyon sűrű, szinte fekete lesz a sütőben, ugyanis a lassú tűzön történő sütésnek köszönhetően elpárolog belőle a nedvesség, az íze koncentrálódik, az állaga kanalazható lesz. Nagyjából 4-5 órára van szüksége, hogy ezt elérje. Semmiképp se emeld fel a lángot, hogy meggyorsítsd a folyamatot, mert azzal csak azt éred el, hogy megég a gyümölcsöd.
Ha édes, érett szilvával dolgozol, lehet, kevesebb cukor is elég lesz hozzá, sőt, egyes receptek egyáltalán nem használnak édesítőt. Ha szeretnéd, akkor pedig fahéjjal vagy szegfűszeggel is feldobhatod, hogy picit fűszeresebb legyen.
A szilvát alaposan mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magját.
Mérjük le a szilvát, majd kilónként adjunk hozzá nagyjából 200 gramm cukrot attól függően, mennyire édes a gyümölcs.
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.
Öntsük a cukros szilvát egy nagyobb, mélyebb tepsibe, oszlassuk el benne, majd toljuk a sütőbe 4-5 órára. Nagyjából óránként keverjük át. Ha nem szeretnénk, hogy ennyire darabos legyen, krumplinyomóval meg lehet törni a puha gyümölcsöt. 4 óra után kanalazzunk egy kevés lekvárt egy hideg tányérra, ha megdermed rajta, akkor már jó az állaga.
A forró lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, majd dunsztoljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu