Fűszeres, sütőben sült tőkehalfilé – Egészséges és alakbarát vacsora
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nem csak ünnepnapokon lenne érdemes halat enni, de ha máskor nem, legalább karácsonykor tedd az asztalra.
A halak fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdagok, és emellett az alakod sem fogja bánni, ha rendszeresen fogyasztasz belőlük. Ennek ellenére Magyarországon nagyon kevés halat esznek, pedig nemcsak a tengeri, hanem az itthon is élő, őshonos fajtákból is lehet válogatni. Itt olvashatsz arról, hogy milyen hazai halakat lenne érdemes gyakrabban fogyasztani.
A tengeri halak közül a lazac a legnépszerűbb, de még abból is sokkal kevesebbet fogyasztanak, sajnos ennek a magas ár is az oka. Érdemes azért lehetőség szerint beiktatni az étrendedbe, például ebben a krémes mártásban elkészítve.
A tőkehal is nagyon finom, ízes a húsa, és már akkor is tökéletes, ha a lehető legegyszerűbben készíted el, sütőben, enyhén fűszerezve. Igazi könnyed vacsora, amelyet nagyon kevés munkával dobhatsz össze, ráadásul az ünnepi asztalon is megállja a helyét, ha idén gyorsabb és egyszerűbb halas fogásra vágysz.
Sütőben sült tőkehalfilé
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm alaszkai tőkehalfilé
- 1 evőkanál citromlé
- 0.5 kávéskanál só, bors
- ízlés szerint cayenne-bors
- 1.5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál petrezselyem összevágva (friss)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük rá a halszeleteket. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, citromlével, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint hintsük meg Cayenne-borssal.
Süssük a halat 10-12 percig. Ha kivettük a sütőből, szórjunk rá apróra vágott petrezselymet. Köretnek szuperül illik hozzá ez a könnyed, citromos kuszkusz.
Fotó: Getty Images