![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerre édes és fanyar narancsos sütőtökdzsem – Ősszel is indulhat a befőzés
![narancsos sütőtökdzsem cover](https://kep.index.hu/1/0/3440/34409/344092/34409257_2634635_d156635812913576a261add628640d2e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hideg időben is lehet lekvárt főzni, hiszen finom és vitamindús zöldségek és gyümölcsök ősszel és télen is elérhetőek.
A tél talán legfinomabb és egyik legeészségesebb zöldsége a sütőtök, nemcsak az íze miatt szeretik, hanem azért is, mert tényleg színt visz a szürkeségbe. Nem túlzás azt állítani, hogy el lehet éldegélni sült tökön és sütőtökkrémlevesen hetekig.
Ha csak simán megsütnéd, akkor csak tedd be zöldfűszerekkel a sütőbe, de készíthetsz belőle pürét is, amelyet sültek mellé fogyaszthatsz. Nem meglepő, hogy a tökből ugyanúgy lehet lekvárt készíteni, mint bármilyen gyümölcsből. Így a nyári befőzés élményét télen is újra át lehet élni.
A szintén téli déligyümölcs, a narancs nemcsak színben, hanem ízvilágban is illik a sütőtökhoz, az édes ízt kissé fanyarabbá teszi.
Sütőtökdzsem naranccsal
![narancsos sütőtökdzsem recept](https://kep.index.hu/1/0/3440/34409/344092/34409281_d14384055b1a3a65a991929e114ca1aa_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sütőtök
- 500 gramm cukor
- 3 darab narancs
- 2 darab citrom
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel. Készítsünk elő fele annyi cukrot, mint a felkockázott sütőtök súlya. A narancsokat és a citromokat hámozzuk meg, majd mindent tegyünk egy nagy fazékba. Takarjuk le, hagyjuk egy éjszakát állni. (Ha kezeletlen narancshoz, illetve citromhoz jutunk, akkor nem is kell meghámozni, de akkor kicsit fanyarabb lesz a lekvárunk.)
Másnap reggel keverjük át az egészet, majd közepes lángon tegyük fel főni. Még forrón tegyük steril üvegbe, jól zárjuk le, fejjel lefele bugyoláljuk pokrócba, és várjuk meg, amíg magától kihűl.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!