Egyszerre édes és fanyar narancsos sütőtökdzsem – Ősszel is indulhat a befőzés

narancsos sütőtökdzsem cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hideg időben is lehet lekvárt főzni, hiszen finom és vitamindús zöldségek és gyümölcsök ősszel és télen is elérhetőek.

A tél talán legfinomabb és egyik legeészségesebb zöldsége a sütőtök, nemcsak az íze miatt szeretik, hanem azért is, mert tényleg színt visz a szürkeségbe. Nem túlzás azt állítani, hogy el lehet éldegélni sült tökön és sütőtökkrémlevesen hetekig.

Ha csak simán megsütnéd, akkor csak tedd be zöldfűszerekkel a sütőbe, de készíthetsz belőle pürét is, amelyet sültek mellé fogyaszthatsz. Nem meglepő, hogy a tökből ugyanúgy lehet lekvárt készíteni, mint bármilyen gyümölcsből. Így a nyári befőzés élményét télen is újra át lehet élni.

A szintén téli déligyümölcs, a narancs nemcsak színben, hanem ízvilágban is illik a sütőtökhoz, az édes ízt kissé fanyarabbá teszi. 

Sütőtökdzsem naranccsal

narancsos sütőtökdzsem recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm sütőtök
  • 500 gramm cukor
  • 3 darab narancs
  • 2 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel. Készítsünk elő fele annyi cukrot, mint a felkockázott sütőtök súlya. A narancsokat és a citromokat hámozzuk meg, majd mindent tegyünk egy nagy fazékba. Takarjuk le, hagyjuk egy éjszakát állni. (Ha kezeletlen narancshoz, illetve citromhoz jutunk, akkor nem is kell meghámozni, de akkor kicsit fanyarabb lesz a lekvárunk.)

Másnap reggel keverjük át az egészet, majd közepes lángon tegyük fel főni. Még forrón tegyük steril üvegbe, jól zárjuk le, fejjel lefele bugyoláljuk pokrócba, és várjuk meg, amíg magától kihűl. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük