Sütőben sült, őszi töltött sütőtök: spenót is kerül a tartalmas fogásba
A sütőtököt egyszerűen lehetetlen megunni: könnyed, krémes, mégis tartalmas vacsora készülhet belőle, amelyhez még a spenót is remekül passzol.
Ez a szuper recept elronthatatlan, ráadásul nagyrészt magától készül el, úgyhogy bátran állj neki kezdőként is. A sütőtökből mennyei tésztaszószt készíthetsz, amely már önmagában is karakteres és izgalmas, de pár fűszerrel kiegészítve, tejjel és sajttal krémesítve lesz igazán finom.
Hogy mély, gazdag íze legyen a zöldségnek, sütőben süsd meg, így picit karamellizálódik, nagyon krémes lesz. Ez igaz, időigényesebb folyamat, de utána már csak annyi a dolgod, hogy a kiegészítőkkel együtt lepürésíted, egybekevered a tésztával, majd kínálhatod is.
Mivel a sütőtök édeskés ízű, érdemes chilivel és karakteres, aromás sajttal párosítani, mi a parmezán mellett döntöttünk. Ha még így is túl édes az ízlésednek, kockázz rá feta sajtot, és a zöldhagymát se hagyd le róla!
Bár a recepthez csak fél sütőtökre van szükség, a másik felét is érdemes megsütni, lepürésíteni, majd különböző desszertekben, például ebben a csokis kekszben vagy ebben a morzsasütiben használhatod fel.
A sütőtököt hosszában vágjuk félbe, csak az egyik felére lesz szükségünk. A másik felét tegyük félre, máshoz még jó lesz.
A fél sütőtökből kanalazzuk ki a magokat, majd a magok helyére tegyünk 4 gerezd egész, megpucolt fokhagymát. A tök húsát vagdossuk be egy éles késsel, majd locsoljunk rá egy kevés olajat, sózzuk, borsozzuk. Toljuk 200 fokos sütőbe kb. 50-60 percre, míg puha nem lesz.
Kanalazzuk ki a tök húsát a megsült fokhagymákkal együtt, majd melegen tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, a tejet és a chilit, majd dolgozzuk össze, míg pürés, selymes nem lesz teljesen. Kóstoljuk meg a pürét, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Főzzük ki a tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Ha al dente, szűrjük le, majd amíg még forró a tészta, öntsük rá a sütőtökpürét, forgassuk vele össze. Keverjük bele a reszelt sajtot is, míg bele nem olvad.
A megtisztított zöldhagymák zöld részét vágjuk karikákra.
Osszuk szét a tésztát 4 tányér között, majd a zöldhagymával megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu