Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
A sütőtököt az ősz hírnökeként is ismerheted. Manapság már a levestől a köreten át egészen a desszertig készülnek belőle ételek, ezúttal azonban azt is megmutatjuk, hogy hogyan érdemes feldolgozni, és mi mindenre jó még a sütőtök!
A sütőtök nemcsak szép és ízletes, de vitaminokban is gazdag forrás. Tele van A-, B-, C- és K-vitaminnal, dúskál a rostban, a rézben, a káliumban és a cinkben egyaránt.
A főzés mellett a szépségápolásban és az őszi dekorációban is fontos szerepe van: különböző típusai eltérőek, ahány tökféle, annyi forma és szín jellemzi.
A sütőtök megtisztítása
Első lépésként tisztítsd meg a héját: a sütőtököt lemoshatod folyó víz alatt, de akár egy szivaccsal is megdörzsölheted finoman.
Hámozás
Mivel a sütőtöket a sima konyhai hámozó nem fogja vinni, így ezt csak egy nagy, éles és hegyes késsel tudod majd orvosolni.
A lépések
- Tedd egy nagy vágódeszkára a tököt, és helyezd a kés hegyét a sütőtök közepére, közvetlenül a szár mellé.
- Nyomd bele a kés hegyét, majd a sütőtököt negyedeld fel.
- Vájd ki belőle a magokat egy kanállal.
- A hámozáshoz biztonságosabb, ha a tököt először nagyobb szeletekre, utána gerezdekre vagy kisebb darabokra vágod egy sík felületen.
- Minél kisebbre vágod, annál könnyebb lesz levágni róla a héját, amit természetesen szintén egy deszkára fektetve végezz el. Mivel vastag a héja, így tényleg csak figyelmesen ess neki, nehogy megcsússzon a kés a tökön és sérülés legyen a vége.
A sütőtök felhasználása
A sütőtöknek nemcsak a színe varázslatos, hanem az íze, és főként az illata is. Remekül harmonizál számos fűszerrel, csak bátornak kell lenned, hogy merj kísérletezni.
Tökéletes lehet például egy finom pitéhez, egy krémes sütőtökpüréhez vagy egy kevert sütihez, de tésztás egytálételhez is remek ötlet. Használhatod levesekhez is, sűrítéshez, vagy éppen egy finom kávé készítéséhez.
A tökmag útja
A kivájt tökmag útja még messze nem ért véget, ez ugyanis egy multifunkciós termény. Egyrészt, ha komposztba dobod, jövőre kihajthat és átvészelve a telet, egy sokkal erősebb növényt tudsz majd nevelni belőle.
Másrészt pedig, ha a magokat kikanalazod a tökből, eltávolítod róluk a tök rostszálait, megmosod őket, majd szétteríted egy tepsiben – ízlés szerint akár ízesítheted is – és megpirítod, nem csak neked lesz belőle csemege vagy szuper salátafeltét. A natúr, szárított tökmaggal ugyanis az ősz és a tél tollas vendégeit is táplálhatod, mivel olajos magként segít nekik átvészelni a hideg hónapokat.
A pirításhoz elegendő, ha a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5-10 percig sütöd a magokat, majd hagyod kihűlni.
Egészségügyi hatásai
A tökmag egyik előnye, hogy csökkenti a koleszterinszintet, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Maga a mag rostban gazdag fehérjeforrás, és mikrotápanyagokkal is bőven rendelkezik.
Fotó forrása: Getty Images