Sütőtökös morzsasüti sok fahéjjal: egyszerre lágy és ropogós

sutotokos-crumble
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a sütőtökös édességeket, ez a süti lesz az új kedvenced, mind a fahéjas morzsa, mind a sütőtökös krém mennyei.

A hasonló típusú morzsasütik nagy kedvenceim, hiszen minimális munkával készülnek, ráadásul elronthatatlan a receptjük. Az alsó réteget mindig valamilyen cukorral és fűszerekkel kevert gyümölcs – ez esetben zöldség – képezi, amelyre ropogós, vajas morzsa kerül. 

Ez a sütőtökös recept annyiban tér el a gyorsabb morzsasütiktől, hogy a tököt puhára kell sütni a püréhez, így picit időigényesebb, de a tényleges munka alig több vele, hiszen a sütő végzi a nehezét. Mivel a püré folyékony lesz, így a cukor és fűszerek mellé tojás is kerül, az sűríti be: ahogy megsül a sütőben, olyan lesz, mint egy kanalazható sütőtökpuding, egyszerűen mennyei.

A morzsa még ennél is egyszerűbben készül: csak össze kell forgatni a lisztet, zabpelyhet, cukrot és fűszereket, majd olvasztott vajjal egybekeverni. Az így kapott morzsalékos tésztát már könnyedén a pürére szórhatod. Ha esetleg nincs otthon zabpehely, csak liszttel is készülhet, de ropogósabb lesz a morzsa, ha az alábbi változatot követed.

Sütőtökös crumble, morzsasüti

sutotokos-crumble2

Hozzávalók 8 adaghoz

Alsó réteg:

  • 500 g sütőtökpüré
  • 200 g cukor
  • 3 db tojás
  • 1 tk fahéj
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 160 ml habtejszín

Morzsa:

  • 200 g liszt
  • 80 g zabpehely
  • 2 tk fahéj
  • 100 g cukor
  • 1 csipet
  • 170 g vaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtökpüréhez vágjunk szeletekre egy nagyobb tököt, majd 200 fokon, kb. 40-50 perc alatt süssük puhára. Utána mérjünk ki belőle picit több mint fél kilót, hámozzuk meg, majd kb. 50 ml vízzel pürésítsük le. A végére nagyjából 500 grammnyi pürénk legyen. (Ha picit több vagy kevesebb, az sem baj.)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 24 centi átmérőjű, sütőbe is betehető mélyebb serpenyőt vagy piteformát, esetleg sütőtálat.

Az alsó réteghez keverjünk össze minden hozzávalót, majd mikor szép egynemű a sütőtökös keverék, öntsük az előkészített formába/tálba. (Ekkor nagyon folyékony, ez nem baj.)

Egy tálban keverjük össze a morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a fahéjat és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat, keverjük egybe, míg morzsalékos állaga nem lesz.

Oszlassuk el a morzsát a sütőtökös keverék tetején, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a tészta aranybarna nem lesz.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük