A 10 legjobb karácsonyi főétel: klasszikus, gyors és különleges receptek egy helyen
Ha esetleg még nem tudod, mi legyen az ünnepi asztal központi eleme, adunk pár ötletet. A hagyományos főfogástól a húsmentesig mindenre van receptünk.
A karácsonyi ebédhez vagy vacsorához különleges köretek dukálnak, melyek nemcsak az étel ízét, hanem az ünnepi hangulatot is fokozzák. Az egyik legnépszerűbb téli alapanyag a sütőtök, amelynek édes íze és színe is harmonizál az édesburgonyával, lágy és selymes pürét készíthetsz belőlük. Jól mennek hozzá az ünnep fűszerei, így a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg is.
Amellett, hogy a sütőtökös édesburgonya-püré különleges és ízletes, még egészséges is. A krémes állag eléréséhez használt vaj vagy tejszín pedig nemcsak gazdagítja az ízt, hanem még selymesebbé teszi a pürét. Ha szeretnéd, akár kókusztejjel is készítheted.
Ez a püré kiváló kísérője lehet a különféle sült húsoknak. Az édes ízek jól kiegészítik a sós és fűszeres ételeket, így harmóniát teremtenek az ünnepi asztalon.
A sütőtököt vágjuk kisebb-nagyobb darabokra, majd rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200 fokon addig, míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába. Amikor kicsit hűl, távolítsuk el a héját.
A meghámozott, kisebb darabokra vágott édesburgonyát tegyük egy nagy lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy mindet jól ellepje. Főzzük puhára 20-25 perc alatt. Szűrjük le a vizet, majd a sütőtököt és az édesburgonyát egy krumplinyomóval pürésítsük.
Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, keverjük össze, sima állagú masszát kell kapnunk. Szórjuk bele a fahéjat, a szerecsendiót, majd ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Keverjük alaposan össze.
Tálaljuk melegen friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal megszórva.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu