Lágy, krémes sütőtökös édesburgonya-püré: a fűszerektől ünnepi

6
Nyomtatás
sutotokos-edesburgonyapure
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a sütőtökös édesburgonya-püré csábító, laktató, és ideális kísérője lehet a karácsonyi sült húsoknak vagy akár halételeknek is.

A karácsonyi ebédhez vagy vacsorához különleges köretek dukálnak, melyek nemcsak az étel ízét, hanem az ünnepi hangulatot is fokozzák. Az egyik legnépszerűbb téli alapanyag a sütőtök, amelynek édes íze és színe is harmonizál az édesburgonyával, lágy és selymes pürét készíthetsz belőlük. Jól mennek hozzá az ünnep fűszerei, így a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg is. 

Amellett, hogy a sütőtökös édesburgonya-püré különleges és ízletes, még egészséges is. A krémes állag eléréséhez használt vaj vagy tejszín pedig nemcsak gazdagítja az ízt, hanem még selymesebbé teszi a pürét. Ha szeretnéd, akár kókusztejjel is készítheted. 

Ez a püré kiváló kísérője lehet a különféle sült húsoknak. Az édes ízek jól kiegészítik a sós és fűszeres ételeket, így harmóniát teremtenek az ünnepi asztalon.

Sütőtökös édesburgonya-püré

sutotokos-edesburgonyapure-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg édesburgonya
  • 50 dkg sütőtök
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 0.5 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • só és bors ízlés szerint
  • friss kakukkfű vagy rozmaring a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

A  sütőtököt vágjuk kisebb-nagyobb darabokra, majd rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200 fokon addig, míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába. Amikor kicsit hűl, távolítsuk el a héját.

A meghámozott, kisebb darabokra vágott édesburgonyát tegyük egy nagy lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy mindet jól ellepje. Főzzük puhára 20-25 perc alatt. Szűrjük le a vizet, majd a sütőtököt és az édesburgonyát egy krumplinyomóval pürésítsük.

Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, keverjük össze, sima állagú masszát kell kapnunk. Szórjuk bele a fahéjat, a szerecsendiót, majd ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Keverjük alaposan össze. 

Tálaljuk melegen friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal megszórva.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon