Illatos, mézes sütőtökös gofri – A kedvenc reggelid őszi kiadásban is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gofri édesen és sósan is isteni reggeli, az alaptésztát nyugodtan ízesítheted édes pürékkel, ebben az esetben sütőtökkel.
A sütőtök nemcsak tápláló és egészséges, hanem A- és C-vitaminban is gazdag, és tele van antioxidánssal. Az őszi-téli fényszegény időszakban fokozottan szükség van vitaminpótlásra, amelyeket amennyire tudsz, friss zöldségekből és gyümölcsökből pótolj.
A sütőtök egész télen kapható, és elképesztően változatosan felhasználhatod sós és édes ételekhez egyaránt. Nem is beszélve arról, amikor hazaérve megérzed a sülő sütőtök illatát. A leggyakrabban krémleves készül belőle, de megtöltheted darált hússal, vagy készíthetsz belőle pürét is. Édeskés íze miatt desszertek alapanyagaként is kiváló, ezt a pitét mindenképpen süsd meg. A kedvenc reggeli gofrid tésztájába is kitűnő. Érdemes előző este megsütni a sütőtököt, majd pürésíteni, hogy még gyorsabban elkészülj.
Sütőtökös gofri
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab sütőtök (kisebb)
- 2 evőkanál vaj
- 3 darab tojás (L-es)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 400 milliliter tej
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet szegfűszeg
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 340 gramm liszt
Elkészítés:
A sütőtököt daraboljuk fel és süssük meg sütőben, majd pürésítsük. (Érdemes előző este elkészíteni.)
A vajat olvasszuk fel, majd tegyük egy nagyobb tálba, és keverjük hozzá a sütőtökpürét. Üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a mézet, a vaníliakivonatot, és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük csomómentesre. A végén forgassuk hozzá a lisztet is. Ha túl híg, mehet még bele egy kevés liszt.
Melegítsük elő a gofrisütőt, majd kanalazzunk bele a tésztából. Süssük 5-6 percig mindegyik gofrit. Frissen tálaljuk.
Fotó: Getty Images