Francia édes-pikáns péksütemény: fűszeres sütőtök van a batyuban

sutotokos-pite
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Édes is, sós is, fűszeres is, így akár előétel, de desszert, illetve uzsonna is lehet belőle, mindenképp mesés.

Váncsa István legújabb könyvéből kiderül, hogy a francia konyhához valójában egyáltalán nincs szükség eltartott kisujjakra. Azt az oldalát mutatja be, amely sokkal közelebb áll majd bárkihez, aki használja a recepteket. Hétköznapi, könnyen elkészíthető, kézenfekvő ételek, amelyek bizonyos szempontból mégis különlegesek. 

Jól illusztrálja ez az étel, miről van szó: egy leveles tésztás péksütemény, ami zöldségekkel, de főként sütőtökkel van megtöltve. A sütőtök sós, fűszeres jellegű tölteléket alkot, mellé mégis áfonyaszósz jár. Lehet ez az étel előétel és desszert is, vagy éppen uzsonna, mindegy, mindenképp azonnal felvennénk a hétköznapok repertoárjába.

Az eredeti receptet a könyvben találjátok, ez egy, a konyhánk készletéhez igazított verzió. A könyvben egy szuperérdekes adalékot is olvashatunk arról, hogyan függ össze a pite rácsos, zsalualakú metszése és a féltékenység.

Fűszeres, sütőtökös pite

sutotokos-pite kicsi

Hozzávalók 8 személyre:

  • 500 gramm vajtök
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • friss rozmaring, zsálya, kakukkfű
  • 1 fej hagyma
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 darab tojás
  • 100 gramm gomba
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt megpucoljuk, darabokra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és héjastul közédobáljuk a fokhagymagerezdeket. 200 fokosra előmelegített sütőben puhára sütjük.

Közben 1 evőkanál olajon megdinszteljük az aprított hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát, pár percig pirítjuk. Amikor a tök megsült, elkeverjük a hagymás gombával és a fokhagymák kinyomkodott belsejével, de úgy, hogy ne törjön egészen össze.

A levelestésztát két részre osztjuk. Az egyik lapot téglalapformájúra nyújtjuk és tíz perc alatt elősütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy egy csíkot szabadon hagyunk, azt a csíkot lekenjük a felvert tojással. Ráfektetjük a másik, ugyanolyan méretűre nyújtott lapot és a csík mentén lezárjuk. A tetején bemetszéseket végzünk és az egészet lekenjük tojással. 

Visszatoljuk a sütőbe és aranyszínűre sütjük. A könyv szerzője áfonyaszószt ajánl mellé.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük