A húsgombócos spagetti nem csak a gyerekek kedvence
Az autentikus olasz konyha szakértői cikizik, lenézik, pedig ha nem is olyan ősi olasz étel ez, mint a carbonara, azért a húsgombócos spagettinek is sok köze van hozzájuk.
Ezt a fogást azért szeretem, mert nemcsak egyszerű elkészíteni, hanem még mentes is, így glutén- és laktózérzékenyek is bátran elkészíthetik. A pulykahús ráadásul az egyik legsoványabb, így legegészségesebb hús is egyben, így az ebből készült ételek még jobb választásnak bizonyulhatnak.
Ebben a receptben a fasírt mandulaliszttel, sütőtökpürével, kakukkfűvel, rozmaringgal és zsályával készül, amely mellé egy gazdag, paradicsomos-sütőtökös szószt is főzünk, és a kettőt együtt tálaljuk.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A fasírt összes hozzávalóját tegyük bele egy nagy tálba, majd kézzel alaposan keverjük össze. Ha kész, formázzunk belőle 18 db golyót.
A golyókat tegyük az előkészített tepsibe, majd süssük meg kb. 15-18 perc alatt. Félidőben egyszer fordítsuk meg. A húsgolyókat vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a rácson hűlni.
Készítsük el a szószt.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel a kókuszolajat.
Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és dinszteljük addig, amíg üveges lesz. Ekkor mehet bele a zúzott fokhagyma, amivel együtt is dinszteljük további 2-3 percig.
Vegyük lejjebb a lángot, és adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a sütőtökpürét, az alaplét, a kókusztejet, az olasz fűszerkeveréket, a szárított zsályát és rozmaringot, majd alaposan keverjük össze a hozzávalókat.
Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával, de utóbbi csak opcionális. Fedjük le és hagyjuk alacsony lángon kb. 5 percig főni a szaftos szószt, hogy minden fűszer íze kiteljesedhessen.
Végül pakolásszuk vissza a szószba a fasírtgolyókat, és lassú tűzön főzzük további 5-10 percig.
Ha elkészültünk, tálaljuk a szaftos fasírtos fogást kedvenc tésztánk vagy burgonyás, rizses köret mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu