Tojással töltött egybefasírt: hidegen, másnap is jólesik
A tojással töltött fasírt igazi retró fogás, de napjainkban is megállja a helyét, tökéletes a hétvégi asztalra, de hétköznapokon is remek választás.
A fasírt egy igazi klasszikus, amit nemcsak hogy egyszerű elkészíteni, de szabadon formázható és fűszerezhető is. Sertés, marha, csirke, pulyka, de akár még hal és rák is képezheti az alapját, semmi sincsen kőbe vésve.
A fűszerezése lehet egyszerű, vagy picit bonyolultabb is: ezúttal egy Worcestershire-szósszal és almával készült, fűszeres változat receptjét mutatjuk, ami tökéletes magában, feltétként, vagy akár egy finom szendvics részeként is. A gyümölcsnek és a máznak köszönhetően pedig szaftos lesz az amúgy szárazabb húsféléből készült fasírt.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd enyhén olajozzuk ki.
Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki és reszeljük le. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra.
Egy nagy tálba üssük bele a tojást, majd adjuk hozzá a darált pulyamellet, az almát, a hagymát, a zsemlemorzsát, a Worcestershire-szószt, a fokhagymaport, a sót, a borsot és az olasz fűszerkeveréket. Kézzel alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat.
Ezután a masszát tegyük az előkészített tepsire, és formázzunk belőle egy kb. 20x10 cm-es cipóformát.
Ezután készítsük el a szószt.
Egy kis tálban keverjük össze a ketchupot, a barna cukrot, az ecetet, a Worcestershire-szószt és a borsot. Ezután öntsük rá a fasírtra úgy, hogy az lecsorogjon annak az oldalain is.
Végezetül az előmelegített sütőben süssük készre a fasírtot kb. 45-55 perc alatt.
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, kb. 10 percig pihentessük, majd szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images