Fűszeres Buffalo-karfiol: BBQ-szósszal készül a roppanós zöldség
Egy ellenállhatatlan, intenzíven fűszeres és nem mindennapi felhasználása a karfiolnak: ez a Buffalo-csirkeszárny növényi változata.
Ha egy nem hétköznapi, ínyenc zöldséges fogást keresel, ami ebédre, vacsorára és vendégváró falatoknak is beillik, akkor ez a brokkolival készült harapnivaló az egyik legjobb választás. A hagyományos nuggetsszel ellentétben panír nélkül, a sütőben készül, így amellett, hogy gluténmentes lesz, időt és olajat is spórolsz vele. És még olajszag sem lesz tőle a konyhádban.
Ennél a receptnél a brokkoli nem rózsáira szedve, hanem darabosra zúzva kerül az alaphoz, amelyben az ízesítők mellett csicseriborsóliszt, joghurt és sok sajt gondoskodik arról, hogy minden falat szaftos és mennyei legyen. Mindez pedig növényi alternatívákkal történik, így laktózérzékenyként és vegánként is bátran megeheted.
A rózsáira szedett brokkolit tegyük párolóedénybe, és 8-10 perc alatt pároljuk roppanósan puhára. Szedjük tányérra, és hagyjuk néhány percig hűlni. Tegyük aprítógépbe, és zúzzuk darabosra. (Fontos, hogy semmiképp ne legyen pépes, hanem rizsszem nagyságú maradjon!)
Közben az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk együtt is újabb 1 percig. Húzzuk le a tűzről.
Kanalazzuk bele a zúzott brokkolit, majd adjunk hozzá minden más hozzávalót is, és alaposan dolgozzuk össze.
A masszából olajos kézzel formázzunk 20 db hosszúkás nuggetset, és sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük be őket kevés olajjal, majd tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk 5-10 percig hűlni, majd tetszőleges körettel, mártogatóssal fogyasszuk. Például ezzel a zöldfűszeres, tahinis öntettel mennyei lesz!
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors