
Napsárga, krémes sütőtökös rizottó – Hús nélkül is laktató egytálétel

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Epres túrókrémmel készült piskótatekercs: mutatós és finom

Mennyei shakshuka: fűszeres paradicsomos ragu lágytojással

Sütőben sült, gombás csirkefasírt: nem lesz olajszag a konyhában

Így készül az indiai zöldségfasírt: cukkinis változatot mutatunk

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig
Hűvös őszi estéken igazi szívet és szemet melengető étel ez a színes, illatos és krémes sütőtökös rizottó.
A rizottót egy időben félve nézegettem az étlapokon, ahol az előételek után, a tészták alatt bújt meg csendesen. Nem tudtam eldönteni, hogy vajon jóllakom-e vele, ezért inkább a tésztákból választottam.
A jó rizottó bizony tökéletes és laktató főétel, amelyet rengetegféle zöldséggel fel lehet dobni. A rizottó nem a vasárnapi ebéd maradék rizséből, hanem legtöbbször speciális, arborio, baldo vagy carnaroli rizsfajtákból készül, de bármilyen rizottórizs megfelel hozzá.
A technológia
A technológiája is speciális, mert nem lehet csak úgy magára hagyni - folyamatos keverést igényel, különben a rizs leragad és/vagy elszíneződik. Ezt követően kell a folyadékkal felönteni, és még ilyenkor sem vonulhatunk be nyugodtan olvasgatni, mert a folyadékot fokozatosan kell hozzáönteni, addig, amíg a rizs annyi levet szív magába, amennyit csak bír. Ilyenkor a rizsben lévő keményítő szétárad az ételben, amitől a rizottó finom puha lesz. Arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl, ahogy magába szívta az összes folyadékot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk letakarva, hadd puhuljon a saját gőzében. Így lesz egyszerre selymes és mégis harapható.
Sütőtökös rizottó

Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm rizottórizs (Arborio)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 deciliter száraz fehérbor
- 10 dekagramm vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 70 dekagramm sütőtök
- 5 dekagramm parmezán
- 1 kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
Elkészítés:
A tököt vágjuk kis kockákra, sós vízben főzzük puhára, majd botmixerrel pürésítsük. A hagymát és a fokhagymát is vágjuk finomra, majd a vaj felén dinszteljük meg. Tegyük rá a rizst, pirítsuk meg. Öntsük rá a fehérbort, és várjuk meg, amíg magába szívja. Kevergessük folyamatosan, és közben apránként öntögessük hozzá a zöldségalaplevet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd keverjük hozzá a sütőtökpürét.
A maradék vajat és a parmezánt is keverjük hozzá, majd egy utolsó nagyot keverjünk rajta.
Fotó: Getty Images