Isteni, tartalmas shakshuka sütőtökkel: izraeli lecsó téli kiadásban
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ha viszonylag kevés idő alatt szeretnél olyan meleg ételt készíteni, amitől jóllaksz és még tápláló is, próbáld ki a téli shakshukát.
A shakshuka, vagyis az izraeli lecsó, igazi comfort food, nem csak reggelire, a nap bármelyik szakában megállja a helyét, laktató és tápláló fogás, minden jóval feltölti a szervezetet. Az alábbi verzió annyiban különbözik az eredetitől, hogy sütőtökpürével egészült ki a kompozíció, így igazi téli étel lett belőle, ráaádásul tele van vitaminnal.
Bár vehetsz kész, üveges pürét is, a legegyszerűbb, ha megsütsz pár szelet sütőtököt, majd azt pürésíted villa vagy botmixer segítségével. A téli shakshuka konzervparadicsomból készül, egész vagy kockázott is tökéletes hozzá, de nyáron, szezonjában friss, lédús zöldségből készítsd.
A tojás mennyiségét bátran variálhatod, az alábbi mennyiséghez 4-et javaslunk, de akár 6 is elfér benne. Attól függően, mennyire szeretnéd folyósra a sárgáját, fedő alatt 7-10 percig süsd a tojásokat.
Sütőtökös shakshuka
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 800 gramm egész, hámozott paradicsom (konzerv)
- 1 darab kaliforniai paprika
- 200 gramm sütőtökpüré
- 1 tk római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 0.5 tk chilipehely
- 4 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- 50 gramm feta sajt
- friss petrezselyem (tálaláshoz)
Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk egészen finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikát mossuk meg, vágjuk félbe, a magházát és az erezetét távolítsuk el, vágjuk pici kockákra.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a paprikát, addig süssük, míg picit megpirul és nagyjából megpuhul. Ekkor keverjük bele a fokhagymát, majd fél perc múlva a sütőtökpürét, a paradicsomot és a fűszereket. Keverjünk mindent össze, gyöngyözve főzzük kb. 10 percig, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A nagyobb paradicsomokat egy villa segítségével nyomkodjuk szét.
Alakítsunk ki 4 mélyedést a paradicsomos szószban, és üssünk oda egy-egy tojást. Fedjük le a serpenyőt, majd süssük a tojásokat 8 percig, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós.
Friss petrezselyemmel és feta sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images