Sűrű paradicsomos szószban készül a szabolcsi töltött káposzta: másnap még finomabb

tkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legfinomabb étele, amelyből rengetegféle változatot lehet kóstolni, az egyik legfinomabb a szabolcsi, amit rizs helyett kukoricadarával töltve is érdemes kipróbálni.

Ahány ház, annyi szokás, egy receptnek rengeteg változata létezik, ez alól az olyan hagyományos kedvenc, mint a töltött káposzta, sem kivétel. A töltöttkáposzta-univerzumban népszerű a kolozsvári, paradicsomos, erdélyi, és még bőven lehetne sorolni a változatokat. Az egyik nagy kedvenc a szabolcsi, ami komoly vitalavinát képes indítani. Az én apukám szabolcsi, de még az ő családjában sem készítik ugyanúgy, mindenki kicsit hozzátett valamit ehhez a nagyszerű fogáshoz, és ettől igazán különleges.

Rizzsel vagy kukoricadarával?

Az eredeti szabolcsi káposztába kukoricadara kerül, de mára sok családban rizzsel készítik. A legjobb édes, lapos káposztába tölteni a darált húsos masszát, de ha szeretnéd, próbáld ki kelkáposztába vagy szőlőlevélbe csomagolva. Mivel sok családban szeretik, ha a káposzta kicsit csípősebb, jelzem, nálunk is, így mi mindig teszünk bele hegyes erős paprikát, sőt, van úgy, hogy csípős paprikakrémet is adunk a húsos masszához.

A töltött káposzták mérete hagyományosan egészen apró, de ha ehhez nincs türelmed, semmi gond, készítsd úgy, ahogy neked jólesik. Érdemes dupla adaggal főzni, mert másnap megmelegítve is isteni. Kínálj a káposzta mellé friss kenyeret, és hűvös tejföllel se felejtsd el meglocsolni.

Szabolcsi töltött káposzta

tkct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej lapos káposzta (fejes)
  • 10 dekagramm füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dekagramm kolozsvári szalonna
  • 15 dekagramm kolbász (füstölt)
  • 60 dekagramm darált sertéshús (lapocka vagy comb)
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 15 dekagramm kukoricadara
  • 2 darab tévépaprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 liter sűrített paradicsom
  • víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta torzsáját távolítsuk el.

A káposztát helyezzük egy nagy fazék gyöngyöző vízbe, majd mikor elkezd forrni a víz, vegyük lejjebb a lángot, ekkor a káposzta levelei elkezdenek leválni. Villa segítségével vegyük ki a leforrázott leveleket.

A leveleket hagyjuk kihűlni, a megmaradt káposztát, amelyről a leveleket nem lehetett leszedni (vagy már túl kicsik lennének), tegyük félre.

A hagymát vágjuk finomra.

A füstölt szalonnát kockázzuk fel apróra, majd saját zsírján pirítsuk, utána keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre, majd tegyük félre hűlni.

A kolozsvári szalonnát vágjuk katonákra. A kolbászt karikázzuk fel.

A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a hagymás szalonnát, fűszereket, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hegyes erős paprikát, kukoricadarát, keverjük egybe, majd a tölteléket töltsük a káposztalevelekbe.

A tévépaprikát és a paradicsomot ízlés szerint daraboljuk fel.

A megmaradt káposztát vágjuk csíkokra, utána szórjuk a fazék aljára, a tévépaprika és a paradicsom felét tegyük a káposztára, utána jöhetnek a betöltött csomagok. A tetejére szórjuk a kolbász és a szalonna felét, valamit a megmaradt paprikát és paradicsomot. Újabb töltöttkáposzta-sor következik, a tetejét zárjuk a megmaradt kolbásszal és szalonnával.

A töltött káposztára öntsük rá a sűrített vagy házi paradicsomlevet, és annyi vizet, amennyi ellepi a káposztát.

A töltött káposztát főzzük fedő alatt, alacsony láng felett 60–90 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük