Szaftos marhapörkölt a mama receptje szerint: a hús nagyon omlós lesz

3
Nyomtatás
Szaftos marhapörkölt cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sűrű marhapörkölt régi recept szerint készül, csak egy pici újítás kerül a hagyományos változatba, a fűszerezésen csavartunk egyet.

Ahány ház, annyi szokás, ez a mamaféle receptekre is érvényes. Igaz, a legtöbb mama receptjében, így ebben is, a lecsó és a pörkölt alá is zsír kerül, de aki szeretné, olajat is használhat helyette. 

Pici újítás

A marhapörkölt lelke a sok hagyma és a majoránna. A megszokott fűszerek mellé én most frissen őrölt rózsaborsot ajánlok, ez picit különlegesebbé varázsolja az ételt. A rózsabors íze nem mondható erőteljesnek, a borókabogyóra emlékeztet inkább. Ha tüzessé tennéd a pörköltet, akkor 1-2 teáskanálnyi csípős paprikakrémmel is gazdagíthatod.

Szaftos marhapörkölt

Szaftos marhapörkölt ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg marhalábszár
  • 3 fej vöröshagyma
  • szükség szerint zsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 2 darab babérlevél
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál frissen őrölt rózsabors
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított húst vágjuk egyforma méretű csíkokra vagy kockákra.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon vagy zsíron kezdjük el üvegesre dinsztelni. Ezután adjuk hozzá az előkészített húst, és pirítsuk addig, amíg a hús színt kap (15-20 perc). Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, sót, borsot, majoránnát, fokhagymát és a babérlevelet.

A pörköltet öntsük fel vízzel, és másfél-két óráig főzzük, amíg a hús megpuhul, a szaftja sűrű lesz. A főzés során gyakran keverjük meg a pörköltet, és pótoljuk az elfőtt vizet. A rózsaborsot a főzési idő utolsó 10-15 percében adjuk hozzá.

A kész ételt nokedlivel, tarhonyával, krumpligombóccal vagy kenyérrel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon