
Pihe-puha fordított sárgabarackos süti: a gyümölcs karamellizálódik a sütőben

A kevert, gyümölcsös tésztából különleges desszertet készíthetsz: ezúttal a zamatos sárgabarack kerül alulra.
A fordított sütik különösen Franciaországban örvendenek nagy népszerűségnek, pedig a tarte tatin egy véletlen balesetnek köszönhetően született meg. Stéphanie Tatin a hotelükben nagy sietségében leejtette az almatortát, amit gyorsan megfordított, hogy leplezze a balesetet. A vendégeknek annyira ízlett a süti, hogy gyorsan híre ment.
Azóta a fordított sütit készítik kevert, pite- vagy leveles tésztából is, és szinte bármilyen gyümölcs kerülhet rá. Bár a sütemény elkészítése látszólag bonyolult, valójában könnyen megbirkózhatsz vele, még akkor is, ha kevésbé vagy gyakorlott a konyhában.
A süti szaftos és omlós, a sárgabarack pedig enyhén karamellizálódik a sütés során, fokozva az ízek intenzitását. Langyosan, fagyival tálalva a legfinomabb.
-
2023-08-21 09:32:01
-
2023-07-20 08:32:01
-
2023-06-13 09:32:01
Fordított sárgabarackos süti

Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 db citrom héja
A gyümölcsös réteghez:
- 8 db sárgabarack
- 10 dkg barna cukor
- 8 dkg vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsünk elő egy közepes méretű, kerek sütőformát.
Kezdjük a gyümölcsös réteggel: az alját kenjük ki jól a vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a barna cukorral. A megmosott, lecsepegtetett sárgabarackot vegyük ketté, a magokat távolítsuk el, és rendezzük el a sütőformába.
A tésztához a tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, az olajat, a citrom reszelt héját, és jól keverjük ki. Egy másik tálban vegyítsük a lisztet, a sütőport és sót. A száraz hozzávalókat fokozatosan dolgozzuk hozzá a tojásos keverékhez. Sima, homogén masszát kell kapnunk.
Öntsük a tésztát a gyümölcsre, és süssük körülbelül 35-40 percig, vagy amíg a süti teteje szép aranybarna lesz, a tészta pedig megszilárdul. Ellenőrizzük, mielőtt kivesszük a sütőből, szúrjunk bele egy fogvájót vagy tűt. Ha szárazan jön ki, biztosan elkészült. Pihentessük kicsit, majd borítsuk egy tányérra úgy, hogy a gyümölcsös réteg kerüljön felülre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!