Pihe-puha fordított sárgabarackos süti: a gyümölcs karamellizálódik a sütőben

forditott-sargabarackos-suti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kevert, gyümölcsös tésztából különleges desszertet készíthetsz: ezúttal a zamatos sárgabarack kerül alulra.

A fordított sütik különösen Franciaországban örvendenek nagy népszerűségnek, pedig a tarte tatin egy véletlen balesetnek köszönhetően született meg. Stéphanie Tatin a hotelükben nagy sietségében leejtette az almatortát, amit gyorsan megfordított, hogy leplezze a balesetet. A vendégeknek annyira ízlett a süti, hogy gyorsan híre ment. 

Azóta a fordított sütit készítik kevert, pite- vagy leveles tésztából is, és szinte bármilyen gyümölcs kerülhet rá. Bár a sütemény elkészítése látszólag bonyolult, valójában könnyen megbirkózhatsz vele, még akkor is, ha kevésbé vagy gyakorlott a konyhában. 

A süti szaftos és omlós, a sárgabarack pedig enyhén karamellizálódik a sütés során, fokozva az ízek intenzitását. Langyosan, fagyival tálalva a legfinomabb. 

Fordított sárgabarackos süti

sargabarackos-forditott-suti-receptje

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 db citrom héja

A gyümölcsös réteghez:

  • 8 db sárgabarack
  • 10 dkg barna cukor
  • 8 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsünk elő egy közepes méretű, kerek sütőformát.

Kezdjük a gyümölcsös réteggel: az alját kenjük ki jól a vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a barna cukorral. A megmosott, lecsepegtetett sárgabarackot vegyük ketté, a magokat távolítsuk el, és rendezzük el a sütőformába. 

A tésztához a tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, az olajat, a citrom reszelt héját, és jól keverjük ki. Egy másik tálban vegyítsük a lisztet, a sütőport és sót. A száraz hozzávalókat fokozatosan dolgozzuk hozzá a tojásos keverékhez. Sima, homogén masszát kell kapnunk. 

Öntsük a tésztát a gyümölcsre, és süssük körülbelül 35-40 percig, vagy amíg a süti teteje szép aranybarna lesz, a tészta pedig megszilárdul. Ellenőrizzük, mielőtt kivesszük a sütőből, szúrjunk bele egy fogvájót vagy tűt. Ha szárazan jön ki, biztosan elkészült. Pihentessük kicsit, majd borítsuk egy tányérra úgy, hogy a gyümölcsös réteg kerüljön felülre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük