
Különleges szederlekvár chiamaggal: isteni és egészséges is

Ha a barack, az eper vagy a málna mellé a kamrád polcára egy kis érdekességet is csempésznél, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi szederlekvárt.
Az olyan erdei gyümölcsökből készülő lekvárok, mint az áfonya, a ribizli vagy éppen a szeder, igazi kuriózumnak számítanak, pedig az elkészítésük nem sokban különbözik a klasszikusnak számító epernél vagy sárgabaracknál.
Ebbe a változatba az egyébként is rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag szeder mellé chiamag is kerül, amely tele van omega-3 zsírsavakkal, és természes zselésítőként is működik. Így nem kell más zselésítő anyagot használnod a lekvárodhoz.
-
2023-09-08 06:30:02
-
2023-09-07 10:32:01
-
2023-09-02 08:36:01
Chiamagos szederlekvár

Hozzávalók 1 adaghoz
- 300 g érett szeder
- 3 ek chiamag
- 4 ek cukor
- 3 ek citromlé
Elkészítés:
Tegyük a megtisztított gyümölcsöt egy közepes edénybe, szórjuk rá a cukrot, és egy villával kissé nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a citromlevet, alacsony hőfokon forraljuk fel, majd időnként megkeverve főzzük 20 percig.
Adjuk hozzá a chiamagot, és főzzük együtt is további 10 percig. Még forrón öntsük a lekvárt egy közepes, steril üvegbe, zárjuk le fóliával, és csavarjuk rá a tetejét. Az ebben a cikkben leírtak szerint tegyük száraz dunsztba, hagyjuk kihűlni, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!