Különleges szederlekvár chiamaggal: isteni és egészséges is

Szederlekvar-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a barack, az eper vagy a málna mellé a kamrád polcára egy kis érdekességet is csempésznél, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi szederlekvárt.

Az olyan erdei gyümölcsökből készülő lekvárok, mint az áfonya, a ribizli vagy éppen a szeder, igazi kuriózumnak számítanak, pedig az elkészítésük nem sokban különbözik a klasszikusnak számító epernél vagy sárgabaracknál

Ebbe a változatba az egyébként is rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag szeder mellé chiamag is kerül, amely tele van omega-3 zsírsavakkal, és természes zselésítőként is működik. Így nem kell más zselésítő anyagot használnod a lekvárodhoz.

Chiamagos szederlekvár

Szederlekvar

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 300 g érett szeder
  • 3 ek chiamag
  • 4 ek cukor
  • 3 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a megtisztított gyümölcsöt egy közepes edénybe, szórjuk rá a cukrot, és egy villával kissé nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a citromlevet, alacsony hőfokon forraljuk fel, majd időnként megkeverve főzzük 20 percig.

Adjuk hozzá a chiamagot, és főzzük együtt is további 10 percig. Még forrón öntsük a lekvárt egy közepes, steril üvegbe, zárjuk le fóliával, és csavarjuk rá a tetejét. Az ebben a cikkben leírtak szerint tegyük száraz dunsztba, hagyjuk kihűlni, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük