Villámgyors, szezámmagos, sajtos rudak: sokáig omlós marad
A szezámmagos-sajtos rúd az egyik legfinomabb vendégváró, de jól csúsznak hozzá az ünnepi italok is.
Legyen szó bármilyen sós nassolnivalóról, szinte mindenki jó sok sajttal szereti ezeket a finomságokat. Mindegy, hogy rúd vagy pogácsa, ha a tészta jó vajas, nagyon puha és finom lesz, főleg ha még sajt vagy túró is gazdagítja.
Ha te is szereted ezeket a finomságokat, akkor most mutatunk egy új receptet, mely jóval szerényebb alapanyagokból készül. A vaj marad, sajt helyett főtt burgonya kerül a tésztába, a tetejét pedig fekete szezámmag teszi izgalmassá. Egyszerű, mégis ellenállhatatlan.
A tésztával gyúrás után rögtön dolgozhatsz, de alufóliába csomagolva egy teljes napot is pihenhet a hűtőben a tészta. Ha még több izgalomra vágysz, a szezámmag mellé chilipelyhet is szórj a tetejére. Ne félj, nem fog csípni, inkább kellemesebbé teszi a vendégvárót a szokatlan fűszer.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, és bő vízben főzzük puhára. A puhára főtt burgonyát szűrjük le, még melegen törjük össze, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót és sütőport, majd a vajat, a kihűlt krumplit és annyi tejfölt, amennyit felvesz gyúrás közben. (A tejfölt evőkanalanként adagoljuk, 2-5 evőkanálnyit igényel.)
A begyúrt tésztát fóliába csomagolva akár egy napig is hűtőben lehet tartani, de azonnal is dolgozhatunk vele.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, kenjük meg felvert tojással, szórjunk rá szezámmagot, majd vágjuk tetszőleges méretű rudakra, melyeket sorakoztassunk sütőpapírral bélelt tepsire.
A szezámos-sós rudakat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu