
Kefires, sajtos kifli a mama receptje szerint: a tészta harmadnap is puha
A puha kefires kifli tökéletes vendégváró, és még a reggelit is feldobja. A finomságot érdemes kipróbálni, ezután biztos, hogy nem veszel többé bolti pékárut.
Az én konyhámban gyakran sülnek sós finomságok: kifli, perec, pogácsa és társaik. Remek vendégvárók, jól bírják a csomagolást, jólesik belőlük falatozni. Ha ti is szeretitek a sós sütiket, akkor most mutatok egy szuper kiflireceptet, amit nagyobb és kisebb formában is kipróbálhatsz.
A tésztára olvasztott vaj és reszelt sajt kerül feltekerés előtt, így lesz igazán puha és finom ez a kifli. Sőt, akár vaj helyett sajtkrémmel is megkenheted a tésztát. A merészebbek ízesített sajtkrémet is használhatnak, ettől még különlegesebb lesz az amúgy sem unalmas kifli.
A langyosra melegített tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a sót, tojássárgáját, tejfölt és a felfutott élesztőt, dolgozzunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni. Tetszés szerint osszuk két vagy négy egyforma részre (ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor két, ha kisebbeket, akkor négy részre). A tésztacipókat nyújtsuk ki kör alakban, majd kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal. Ezután vágjuk cikkelyekre, és formázzunk belőlük kifliket.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és pihentessük 30 percig.
Ezután a kifliket kenjük le felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranybarnára. (A sütési idő függ a kifli méretétől. Én kisebb formában gyártottam, így 10-15 perc alatt elkészült.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu