Pihe-puha szezámmagos, vajas kifli: kezdőknek is sikerülni fog

4
Nyomtatás
Szezámmagos, vajas kifli cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom házi kiflit gyárthatod nagyobb vagy kisebb formában, szuper sós vendégváró, és szendvicsalapnak is tökéletes.

Az én konyhámban gyakran sülnek sós finomságok: kifli, perec, pogácsa és társaik. Remek vendégvárók, jól bírják a csomagolást, jólesik belőlük falatozni. Ha ti is szeretitek a sós sütiket, akkor most mutatok egy szuper kiflireceptet, amit nagyobb és kisebb formában is kipróbálhatsz.

Így is lehet

A tésztára olvasztott vaj és reszelt sajt kerül feltekerés előtt, így lesz igazán puha és finom ez a kifli. Sőt, akár vaj helyett sajtkrémmel is megkenheted a tésztát. A merészebbek ízesített sajtkrémet is használhatnak, ettől még különlegesebb lesz az amúgy sem unalmas kifli.

Szezámmagos, vajas kifli

Szezámmagos, vajas kifli ct

Hozzávalók 32 darabhoz

Kifli:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojássárgája
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg olvasztott vaj a tészta kenéséhez
  • 10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A langyosra melegített tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 8-12 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a sót, tojássárgáját, tejfölt és a felfutott élesztőt, dolgozzunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni. Tetszés szerint osszuk két vagy négy egyforma részre (ha nagyobb kifliket szeretnénk, akkor két, ha kisebbeket, akkor négy részre). A tésztacipókat nyújtsuk ki kör alakban, majd kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal. Ezután vágjuk cikkelyekre, és formázzunk belőlük kifliket.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és pihentessük 30 percig.

Ezután a kifliket kenjük le felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranybarnára. (A sütési idő függ a kifli méretétől. Én kisebb formában gyártottam, így 10-15 perc alatt elkészült.)

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon