Szilveszteri kocsonya sok füstölt hússal: így könnyen megdermed

6
Nyomtatás
kocsonya
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a kocsonya levébe elegendő bőrös, csontos hozzávaló és sok fokhagyma kerül, és hosszú órákon át főzöd, biztosan jól fog sikerülni.

A mindenféle finomsággal gazdagított kocsonyát szinte kötelező elkészíteni az év végi ünnepkre. Szilveszterre is érdemes főzni egy jó nagy adagot. Érdekesség, hogy legalább 500 éve készítjük, régen a disznóvágások után került az asztalra. A kocsonya receptje már az első magyar nyelven kiadott szakácskönyvben is szerepelt. 

Szinte mindenki máshogy főzi, más receptre esküszik. A legtöbben a bőrös, csontos összetevők és a füstölt hús mellé zöldséget, esetleg tojást is tesznek. 

Akárcsak a húslevest, ezt se főzzük nagy lángon, éppen csak gyöngyözzön. Ráadásul minél tovább van a tűzön, annál több kollagén kerül a bőrös húsokból a főzőlébe, így a kocsonya szépen meg tud majd dermedni. 

Szilveszteri kocsonya

kocsonya-recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kg füstölt sertéscsülök
  • 4 db sertésbőrke
  • 4 db sertésköröm
  • 4 db sertésfarok
  • 1 db sertésfül
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db petrezselyemgyökér
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A füstölt húst áztassuk be legalább egy-két órára hideg vízbe, majd öntsük le róla a vizet. Alaposan mossuk meg, és a nagyobb húsdarabokat vágjuk fel. Tegyük egy nagy lábosba a többi hússal és a bőrrel együtt, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Lassan forraljuk, a habot szedjük le. Amikor már nem képződik hab a tetején, tegyük bele a megtisztított répát, a petrezselyemgyökeret, a hagymát és a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.  

Főzzük három-négy órán keresztül, közben ne kevergessük. Amikor minden puha, a hús elválik a csontról, húzzuk le a tűzről.

Szedjük tányérokba, tálkákba a húst, a bőrt és a zöldségeket, és öntsük rá a levet. Tegyük a hűtőbe, és pihentessük órákon át a hidegen, hogy megdermedjen. Étkezés előtt 10 perccel érdemes kivenni a hűtőből.

Hűvös helyen akár öt-hat napig is eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon