![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Melengető húsleves daragaluskával: a levesbetétnek egy titka van
![40841047 3116547 997ba701c29fa49c9eeabfb6b1e09a45 wm](https://kep.index.hu/1/0/4090/40905/409053/40905393_3121455_643172371b5dae94cb8fa1df660c09cd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hús- vagy zöldséglevesbetétnek nagyszerű választás a régimódi daragaluska, a finomság az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A hétvégi ebéd egyik nagy kedvence a hús- vagy zöldségleves. A gazdagon vagy szerényebben megpakolt leves mellé mindig kerül tészta, ha azonban cérnametélt vagy csipetke helyett mást tennél bele, akkor nyúlj a régi receptekhez, próbáld ki a daragaluskát.
A daragaluska egyszerű levesbetét, mégis több elkészítési módja ismert. Van, amelyikben felvert tojásfehérjébe kerül a búzadara, és van olyan recept is, amelyben egész tojást kell használni. Az elkészítési módokban közös, hogy a bekevert galuska hűtőbe kerül, a pihentetés a titok, úgy lesz szép a levesbetét. A szaggatásnál a galuska mérete rád van bízva, ha kisebbet szeretnél, akkor teáskanállal adagold a vízbe, ha nagyobb darabokat preferálsz, akkor evőkanalat használj. A daragaluskát mindig fűszerezd, bátran tehetsz bele chilipelyhet vagy friss, finomra vágott zöldet, petrezselymet vagy újhagyma zöldjét.
Húsleves daragaluskával
![40841063 075485ebe003b1b3dbf8884fcbfdc046 wm](https://kep.index.hu/1/0/4090/40905/409054/40905403_d2d573abdcf372deb45bce07fbdba851_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 30 dkg csirkehús (levesnek való)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 darab (kisebb) zellergumó
- 2 darab krumpli
- 20 dkg zöldborsó (mirelit)
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
Daragaluska:
- 3 darab tojás
- 15 dkg búzadara
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Daragaluska:
A levesbetét hozzávalóit keverjük össze, sóval és borssal ízesítsük, majd folpackkal fedjük le és tegyük hűtőbe 15-30 percre.
A pihenőidő után gyöngyöző, sós vízbe szaggassuk bele a galuskát evő- vagy kiskanál segítségével, 10-15 perc alatt főzzük meg, majd szűrjük le.
Leves:
A húst bő vízben tegyük fel főni, habozzuk le, utána tegyük bele az egészben hagyott, héjas, alaposan megmosott hagymát, fokhagymát a többi megpucolt, tetszőlegesen felvágott zöldséggel együtt, kivéve a borsót.
A levest fűszerezzük sóval és borssal, házi leveskockából 1-2 darabot tegyünk bele.
A főzési idő utolsó 25-30 percében a borsót is adjuk a leveshez.
Miután a leves elkészült, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
A levest daragaluskával kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!