Melengető húsleves daragaluskával: a levesbetétnek egy titka van

5
Nyomtatás
40841047 3116547 997ba701c29fa49c9eeabfb6b1e09a45 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hús- vagy zöldséglevesbetétnek nagyszerű választás a régimódi daragaluska, a finomság az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

A hétvégi ebéd egyik nagy kedvence a hús- vagy zöldségleves. A gazdagon vagy szerényebben megpakolt leves mellé mindig kerül tészta, ha azonban cérnametélt vagy csipetke helyett mást tennél bele, akkor nyúlj a régi receptekhez, próbáld ki a daragaluskát.

A daragaluska egyszerű levesbetét, mégis több elkészítési módja ismert. Van, amelyikben felvert tojásfehérjébe kerül a búzadara, és van olyan recept is, amelyben egész tojást kell használni. Az elkészítési módokban közös, hogy a bekevert galuska hűtőbe kerül, a pihentetés a titok, úgy lesz szép a levesbetét. A szaggatásnál a galuska mérete rád van bízva, ha kisebbet szeretnél, akkor teáskanállal adagold a vízbe, ha nagyobb darabokat preferálsz, akkor evőkanalat használj. A daragaluskát mindig fűszerezd, bátran tehetsz bele chilipelyhet vagy friss, finomra vágott zöldet, petrezselymet vagy újhagyma zöldjét.

Húsleves daragaluskával

40841063 075485ebe003b1b3dbf8884fcbfdc046 wm

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 30 dkg csirkehús (levesnek való)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab (kisebb) zellergumó
  • 2 darab krumpli
  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem

Daragaluska:

  • 3 darab tojás
  • 15 dkg búzadara
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Daragaluska:

A levesbetét hozzávalóit keverjük össze, sóval és borssal ízesítsük, majd folpackkal fedjük le és tegyük hűtőbe 15-30 percre.

A pihenőidő után gyöngyöző, sós vízbe szaggassuk bele a galuskát evő- vagy kiskanál segítségével, 10-15 perc alatt főzzük meg, majd szűrjük le.

Leves:

A húst bő vízben tegyük fel főni, habozzuk le, utána tegyük bele az egészben hagyott, héjas, alaposan megmosott hagymát, fokhagymát a többi megpucolt, tetszőlegesen felvágott zöldséggel együtt, kivéve a borsót.

A levest fűszerezzük sóval és borssal, házi leveskockából 1-2 darabot tegyünk bele.

A főzési idő utolsó 25-30 percében a borsót is adjuk a leveshez.

Miután a leves elkészült, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

A levest daragaluskával kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon