Ropogós lencsefasírt a sütőből: laktató feltét olajszag nélkül

lencsefasirt2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütőben is készíthetsz ropogós fasírtot, ugyanolyan finom lesz, és a lakást is megkíméled a fröcsögő olajtól.

Ez a lencsefasírt biztosan szerencsét hoz az új évre, ha pedig mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor is egy isteni recepttel leszel gazdagabb. 

A zöldségfasírt alapja vörös lencse, amelynek nagy előnye, hogy áztatás nélkül is gyorsan megpuhul, úgyhogy nem kell sok időt hagyni a főzésére. Mellé dinsztelt zöldségek, pikáns fűszerek és friss petrezselyem kerül, valódi ízbomba lesz ez a húsmentes fasírt.

Természetesen olajon, serpenyőben is megsütheted az isteni lencsefasírtot, de ha nem szeretnéd, hogy olajszagban ússzon a lakás, készítsd el sütőben.

Sütőben sült lencsefasírt

lencsefasirt

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 150 g vörös lencse
  • 250 ml alaplé/víz
  • 1 kisebb db kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek liszt
  • 1 db tojás
  • 3 ek friss petrezselyem
  • 1 tk pirospaprika
  • 0.5 tk római kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét mossuk át, majd tegyük fel főni az alaplében vagy sós vízben. Forrásig melegítsük, majd kb. 15 percig főzzük a lencsét, míg teljesen puha, picit pépes nem lesz, és a folyadékot magába nem szívja.

Míg fő a lencse, a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le, a paprikát kockázzuk össze. Forrósítsunk 1-2 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a paprikát, dinszteljük őket puhára. Utána adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, húzzuk le a tűzről.

A megfőtt lencsét tegyük aprítógépbe a puha zöldségekkel együtt, dolgozzuk egybe, de nem kell teljesen pépesre, jó, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabok. Utána adjuk hozzá a fűszereket, a petrezselymet, majd a tojást és a lisztet is. Ha nem formázható a massza, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.

Formázzunk belőle 10 pogácsát, lapítsuk ki őket, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, enyhén kenjük le olajjal. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, félidőnél forgassuk át őket. Akkor jó, mikor aranybarna és ropogós a külsejük.

Melegen, mártogatóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük