Sűrű, tartalmas paradicsomos lencseleves: melegítő fogás kevés munkával

paradicsomos-lencseleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A munka nagy részét a gáztűzhely végzi, mégis egy ízekben gazdag, laktató és izgalmas fogást tehetsz az asztalra.

A szilveszter és a lencse párban járnak, a népszokás szerint, aki újév első napján lencsét eszik, annak vastag lesz a pénztárcája. A mai napig tartja magát ez a babona, így a legtöbb családban lencsefőzelék, -saláta vagy -leves kerül az asztalra, amit vagy éjfél után rögtön, vagy másnap ebédre kínálnak. 

Ha kicsit azonban elrugaszkodnál a hagyományoktól, a szokásos kolbászos, csülkös lencseleves helyett próbáld ki ezt a paradicsomos változatot! Ez a verzió is tele van ízzel, sűrű és tartalmas a rengeteg zöldségnek köszönhetően.

Ha spórolnál a főzés idején, a lencsét érdemes legalább 2 órára, de akár egy éjszakára hideg vízbe áztatni, így másnap gyorsabban fő puhára. Ezenkívül viszont nem sok dolgod lesz a levessel, szinte magától készül el, a tűzhely végzi a munka oroszlánrészét.

Paradicsomos lencseleves

paradicsomos-lencseleves2

Hozzávalók 6 személyre

  • 4 ek olaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 közepes db répa
  • 2 szál szárzeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb db édesburgonya
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 tk pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 400 ml passzírozott paradicsom
  • 200 g lencse (barna)
  • 1.2 liter alaplé
  • 2 db babérlevél
  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Ha van rá időnk, a lencsét áztassuk be a főzés előtt 2-3 órával.

A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk le a végeiket. A vöröshagymát vágjuk finomra, a répát vágjuk hosszában félbe, majd szeletekre. A szárzellert öblítsük át, vágjuk szeletekre. A fokhagymát reszeljük le. Az édeskrumplit vágjuk kisebb kockákra.

Forrósítsunk olajat egy nagy lábasban. Dobjuk bele a hagymát, répát és a zellert, majd kb. 5-8 percig dinszteljük, míg a hagyma teljesen üveges nem lesz. Ekkor keverjük bele a fokhagymát, majd 1 perc múlva adjuk hozzá a krumplit is, forgassunk mindent egybe.

Kanalazzuk a zöldségekre a sűrített paradicsomot, adjuk hozzá a fűszereket. Keverjünk mindent egybe, majd 2-3 percig főzzük. Ekkor borítsuk rá a kockázott paradicsomot (a konzervet is öblítsük ki 1 deci vízzel, azt is adjuk hozzá) és a passzírozott paradicsomot is. Főzzük így is 2-3 percig.

A lencsét közben szűrjük le, válogassuk át. Adjuk hozzá a paradicsomos alaphoz, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet is.

Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot. Fedjük le, de hagyjunk egy kis rést szabadon, majd kb. 45-60 percig főzzük, míg megpuhul a lencse és az édeskrumpli. (Ez az áztatási időtől is függ.)

Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk a levest, keverjük bele a petrezselymet. Főzzük még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről.

Melegen kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük