Sűrű, újévi lencsefőzelék a nagyi receptje szerint: laktató és finom
Aki lencsét eszik, annak a babona szerint gazdag lesz az új év, ezért sok családban kihagyhatatlan a belőle készült főzelék.
A szilveszter és a lencse párban járnak, a népszokás szerint, aki újév első napján lencsét eszik, annak vastag lesz a pénztárcája. A mai napig tartja magát ez a babona, így a legtöbb családban lencsefőzelék, -saláta vagy -leves kerül az asztalra, amit vagy éjfél után rögtön, vagy másnap ebédre kínálnak.
Ha kicsit azonban elrugaszkodnál a hagyományoktól, a szokásos kolbászos, csülkös lencseleves helyett próbáld ki ezt a paradicsomos változatot! Ez a verzió is tele van ízzel, sűrű és tartalmas a rengeteg zöldségnek köszönhetően.
Ha spórolnál a főzés idején, a lencsét érdemes legalább 2 órára, de akár egy éjszakára hideg vízbe áztatni, így másnap gyorsabban fő puhára. Ezenkívül viszont nem sok dolgod lesz a levessel, szinte magától készül el, a tűzhely végzi a munka oroszlánrészét.
Ha van rá időnk, a lencsét áztassuk be a főzés előtt 2-3 órával.
A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk le a végeiket. A vöröshagymát vágjuk finomra, a répát vágjuk hosszában félbe, majd szeletekre. A szárzellert öblítsük át, vágjuk szeletekre. A fokhagymát reszeljük le. Az édeskrumplit vágjuk kisebb kockákra.
Forrósítsunk olajat egy nagy lábasban. Dobjuk bele a hagymát, répát és a zellert, majd kb. 5-8 percig dinszteljük, míg a hagyma teljesen üveges nem lesz. Ekkor keverjük bele a fokhagymát, majd 1 perc múlva adjuk hozzá a krumplit is, forgassunk mindent egybe.
Kanalazzuk a zöldségekre a sűrített paradicsomot, adjuk hozzá a fűszereket. Keverjünk mindent egybe, majd 2-3 percig főzzük. Ekkor borítsuk rá a kockázott paradicsomot (a konzervet is öblítsük ki 1 deci vízzel, azt is adjuk hozzá) és a passzírozott paradicsomot is. Főzzük így is 2-3 percig.
A lencsét közben szűrjük le, válogassuk át. Adjuk hozzá a paradicsomos alaphoz, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet is.
Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot. Fedjük le, de hagyjunk egy kis rést szabadon, majd kb. 45-60 percig főzzük, míg megpuhul a lencse és az édeskrumpli. (Ez az áztatási időtől is függ.)
Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk a levest, keverjük bele a petrezselymet. Főzzük még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről.
Melegen kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors