Krémes, tejszínes mángold húsok mellé - Ha izgalmas köretre vágysz
A mángold vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, magas a vastartalma, változatos formákban érdemes felhasználni.
A mángold a zöldségek palettáján valahol a spenót és a kelkáposzta között helyezkedik el, de komoly rokoni szálak fűzik a céklához is. Nem olyan lágy, mint a spenót, de nem is olyan kemény, mint a kelkáposzta.
Nemcsak vitaminokban gazdag (K-, A- és C-vitamin), hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és segít a szervezetnek a vércukor szinten tartásában.
A mángold leveleit alaposan mossuk le. A vastagabb szárakat vágjuk le róla.
Vágjuk fel a szárrészt 2,5 cm-es darabokra, a mángold leveleit szintén ekkorára, csak csíkokra.
A feldarabolt szárat és leveleket még ne keverjük össze.
A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk leheletvékony szeletekre.
Egy kisebb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat és dinszteljük meg rajta a fokhagymát, közben szórjuk rá az őrölt pirospaprikát és az egész koriandermagot is, ha használunk. Kb. 30 másodpercig dinszteljük őket együtt, amíg a fokhagyma illatozni nem kezd.
Ekkor adjuk hozzá a szárakat. Csökkentsük a lángot egészen alacsonyra, fedjük le és főzzük kb. 5 percig.
Ezután adjuk hozzá a leveleket is. Fedjük le ismét és főzzük újabb 5 percig. Itt már összekeverhetjük a szárakat a levelekkel.
Kóstoljuk meg, hogy bizonyosan megfőtt-e a mángold, és ha még szükséges, főzzük további 2-3 percig.
Ezután tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu