Bajor sörperec házilag: könnyen elkészíthető receptet mutatunk
A sörperec klasszikus, sós ízélményét ma már nem csak a pubok és a pékségek adhatják meg, hiszen otthon is könnyen elkészítheted.
New Orleans, történelmi jelentőségű kultúrája mellett, gasztronómiai értékei miatt is igen kedvelt úti cél. Itt van mindjárt a New Orleans-i fánk, amelyet a méltán híres Café du Monde-ban készítettek el először, és sütnek mind a mai napig.
Története persze sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen a sült tésztát már az ókori Rómában is ismerték, az olajban sütésre pedig már az i. e. 5. századi, ókori görögöknél is voltak utalások. Emellett a német berlinerrel is rokonságban áll, amitől mindössze a formája különbözteti meg.
A francia, kelt tésztás beignet különlegessége ugyanis annak négyzetes alakjában rejlik.
Egy közepes méretű tálba öntsük bele a meleg vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd az élesztőt, és alaposan keverjük össze.
Tegyük félre kb. 10-15 percre, amíg felfut az élesztő.
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sűrített tejet.
Adagoljuk hozzá a kenyérliszt felét, miközben kézi mixerrel, alacsony fokozaton folyamatosan keverjük. Ezután adjuk hozzá az élesztős keveréket is, de vigyázva, mert kifröcskölhet.
Keverjük az egészet simára, majd adjuk hozzá a vajat és keverjük el benne azt is.
Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet, illetve a sót is.
Addig keverjük a tésztát, amíg szép, sima nem lesz.
A kész tésztát tegyük a hűtőbe fóliával letakarva, és pihentessük minimum 2, maximum 12 órán keresztül.
Ha a tészta szépen megkelt, készítsük el a fánkokat.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm-es vastagságúra. A kinyújtott tésztát vágjuk fel úgy, hogy 5x5 cm-es négyzeteket kapjunk.
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a mogyoróolajat 180 fokra, majd egyesével, avagy kettesével, süssük ki benne a fánkokat.
A fánkokat oldalanként kb. 1-1 percig süssük, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.
A kész fánkokat szedjük papírtörlővel bélelt tányérra, majd pár perc elteltével hintsük meg gazdagon porcukorral.
Tálalásnál ízlés szerint kínálhatunk hozzá lekvárt is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu