Villámgyors citromos fánkgolyó: könnyű és levegős a tésztája

citromos-fankgolyo
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánk elkészítésének művészete országonként változó. Olaszországban például a citrommal készült, kívül ropogós, belül puha fánkgolyók örvendenek népszerűségnek.

Ez a sütemény rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, szinte már-már elronthatatlan. És talán pontosan ezért lehet az idei fánkszezon egy új és üde színfoltja.

Csupa olyan hozzávaló kell bele, ami általában mind megtalálható a konyhában, kivéve talán a citromaromát. Illatát a reszelt citromhéj adja, és olyan egyszerű eszközökkel készül, mint a villa és két kávéskanál. 

Citromos fánkgolyó

citromos-fankgolyo

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 4 db tojás
  • 80 g cukor
  • 50 ml tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 40 ml napraforgóolaj
  • 4 ml citromaroma (elhagyható)
  • 280 g liszt
  • 16 g sütőpor
  • porcukor ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a tojást, a cukrot és a tejet. 

Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, az olajat, végül a citromaromát.

Egy villa segítségével kezdjük el összekeverni, majd apránként adjuk hozzá a lisztet is. 

Akkor jó a tészta, ha már szép, homogén állagú. 

Ekkor adjuk hozzá a sütőport, és keverjük tovább.

Ha teljesen kész a tészta, pihentessük 10-15 percet letakarva.

Ezután forrósítsunk fel olajat a sütéshez. Kb. fél liter olaj már elegendő lehet. 

Ha felforrósodott az olaj, 2 teáskanál segítségével porciózzunk bele kisebb gombócokat.

Minden golyót addig süssünk, amíg szép, aranybarna nem lesz és megduzzad.

Ekkor egy lyukas kanál segítségével csepegtessük le és szedjük papírtörlőre.

Ezután tegyük át egy tányérra, ízlés szerint hintsük meg porcukorral és már tálalhatjuk is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük