Klasszikus franciasaláta kaszinótojással: jól behűtve a legfinomabb
A franciasaláta nagy népszerűségnek örvend, nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában szeretik.
A ramen egyik kötelező eleme a szójaszószban pácolt tojás, de nem csak akkor érdemes elkészíteni, mikor japán tésztalevest főzöl, önmagában is megállja a helyét, rizzsel, tésztával, szinte bármivel.
A lágyra vagy keményre főtt tojás szójaszószos pácban pihen, így átveszi annak az ízét és a színét is. Sok receptben a szójaszószt mirinnel, vagyis rizsborral keverik, de mivel az viszonylag nehezen és drágán beszerezhető, most egy rizsecetes-cukros verziót mutatunk.
A tojáspucoláshoz ezeket a trükköket alkalmazhatod, így könnyen lejön majd a héja, mutatós ételt tehetsz az asztalra.
Vegyük ki a tojást a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Készítsünk elő egy tálat, töltsük meg jéghideg vízzel, dobhatunk bele jégkockát is.
Egy lábasban forraljunk vizet. Amikor forr, óvatosan tegyük bele a tojásokat. Újraforrástól számítva főzzük őket 7-8 percig attól függően, folyósabb vagy szilárdabb sárgáját szeretnénk.
Ha letelt az idő, rögtön tegyük a tojásokat a jeges vízbe, hogy ne főjenek tovább, és így könnyebb lesz pucolni is. Ha kihűltek, pucoljuk meg őket, tegyük félre.
Egy kis lábasban melegítsük össze a szójaszószt, zúzott fokhagymát, ecetet, cukrot, vizet. Gyöngyözve főzzük 3 percig, majd húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni.
Tegyük a szójaszószos marinádba a tojásokat, fedjük le a tálat. Tegyük a hűtőbe legalább 12 órára, míg átveszi a pác színét és ízét is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu