Klasszikus franciasaláta kaszinótojással: jól behűtve a legfinomabb

fscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciasaláta nagy népszerűségnek örvend, nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában szeretik.

A hideg saláta nevéből azt hinni, hogy a franciák szüleménye. Igazság szerint semmi köze a majonézes salátának a francia gasztronómiához: eredete a mai napig vita tárgya, sokan úgy vélik, kis hazánk konyhaművészete szülte. Vannak, akik úgy gondolják, az orosz húsos, másik ismert nevén az Olivier-saláta húsmentes változata. Az orosz saláta görög földön és Bulgáriában is kedvelt, hústermékekkel és színes zöldségekkel dúsítva. A kiadós saláta tipikus ünnepi fogás, mely nem hiányozhat a karácsonyi vagy a szilveszteri asztalról.

A hazánkban népszerű franciasaláta tetejére kaszinótojás kerül, úgy sokkal finomabb és kiadósabb. A finomság elkészítése egyszerű, csupán azt a szabályt tartsd be, hogy mindig ugyanakkora mennyiséget használj a zöldségekből. A franciasaláta hűtőben 4-5 napig tárolható, minél tovább áll, annál finomabb lesz, mivel az ízek jól összeérnek.

Franciasaláta kaszinótojással

fsct

Hozzávalók 6 személyre

Franciasaláta:

  • 20 dkg krumpli
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg mirelit kukorica
  • 20 dkg mirelit borsó
  • 20 dkg csemegeuborka
  • 10 dkg alma
  • 8 dkg lila hagyma
  • 250 g tejföl
  • 200 g majonéz
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél citrom facsart leve

Kaszinótojás:

  • 10 darab tojás
  • 1 fej lila hagyma
  • 6 evőkanál majonéz
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Franciasaláta:

A krumplit héjastól főzzük meg, majd ha kihűlt, pucoljuk meg, és vágjuk 1x1 centiméteres kockákra.

A megpucolt sárgarépát is vágjuk 1x1 centiméteres kockákra, majd bő vízben főzzük ressre. A ressre főtt répához adjuk hozzá a mirelit zöldségeket, és főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Az uborkát és az almát is vágjuk 1x1 centiméteres kockákra.

A lila hagymát vágjuk finomra.

A tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot, porcukrot és a citrom facsart levét keverjük össze.

A kockára vágott zöldségeket és gyümölcsöt tegyük egy nagy salátástálba vagy jénaiba, majd forgassuk egybe a majonézes öntettel.

Kaszinótojás:

A tojásokat forrásban lévő vízben főzzük 8-12 percig.

A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, a sárgájukat vegyük ki, és tegyük keverőtálba.

A tojássárgájához a lila hagymát finomra vágva adjuk hozzá a majonézzel, tejföllel, mustárral, sóval és borssal együtt. Az egészet keverjük krémesre, majd töltsük az üresen maradt tojásfehérjébe a krémet.

A töltött tojásokat tetszés szerint pakoljuk a franciasaláta tetejére, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük