Édeskés, pikáns szőlőlekvár: tegyük el az ősz zamatát télire is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz egyik nagy eseménye a szüret, amikor a sok finom szőlőből bor készül. Minden szem szőlő kincs, de érdemes pár fürttel félretenni, mert a boron kívül sok finomság készülhet belőle. 

Nyáron a gyerekeim megkérdezték, hogy van-e gyerekbor. Persze, válaszoltam nekik, hisz az a szőlőlé. Ettől függetlenül az igazi íze jobban érdekelte őket, de azzal még egy jó pár évet várniuk kell. 

A szőlőből készülő nedűk közül a nagy kedvencem a must, amelyből szinte bármennyit meg tudok inni. Az a jó benne, hogy otthon is elkészíthető, nem kell hozzá semmilyen speciális eszköz. Csak arra kell vigyázni, hogy gyorsan el kell fogyasztani, nehogy megerjedjen.

Sós és édes ételekhez egyaránt jó

A szőlőből süteményt, például pitét is süthetünk. Én azonban szeretném a szőlő ízét sokáig megőrizni, ezért - a többi gyümölcshöz hasonlóan - lekvárt készítettem belőle. A szőlőlekvár azért is különleges, mert zselésebb állagú, mint a hagyományos lekvárok, és sajtok, valamint húsok mellé is kiváló. Nem mindegyik szőlőből készíthető, én az othello fajtát választottam. Ehhez - a szőlő édessége miatt - nem is kell sok cukor. 

Szőlőlekvár

szőlőlekvár recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 kilogramm szőlő (otelló vagy muskotályos)
  • 400 gramm cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • opcionális fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Szemezzük le a szőlőfürtöket, mossuk meg őket, és tegyük egy lábasba a cukorral és a fahéjjal (ez utóbbi elhagyható, ha nem szeretjük az ízét), és lassú tűzön kezdjük főzni. Amikor habos lesz a teteje, a magokkal együtt szűrjük folyamatosan. Ha már nem jön föl több hab, akkor tegyük hozzá a citromhéjat, főzzük még egy kicsit. Botmixerrel pürésítsük, és a maradék magot szűrjük le.

Még forrón töltsük tiszta üvegekbe. Állítsuk az üvegeket a feje tetejére, tegyük dunsztba egy éjszakára.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük