Isteni köret rizs és tészta helyett: szőlős-almás bulgur

bulgurcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden belekerül ebbe a köretbe, ami őszi: szőlő, alma és dió is van benne, annyira jó, hogy félő, elvonja a figyelmet a főételtől.

Nálunk a bulgur már lassan nagyobb népszerűségnek örvend a rizsnél is, ami azért is jó dolog, mert iszonyú gyorsan elkészül, hidegen, másnap is nagyon finom és rengeteg ízt képes felvenni. A rizzsel ellentétben a bulgurt egyszerűen képtelenség elrontani, nem lehet péppé főzni, mindig pergős marad.

Édeskés, savanykás végeredmény

Éppen ezért szolgáltat remek alapot salátákhoz és egytálételekhez is, a közel-keleti konyha nagyon szereti variálni. Készítik gránátalmával, paradicsomosan-csípősen vagy éppen rengeteg zöldfűszerrel. Most ezektől teljesen eltérő módon, édesen készítettem el, almával, szőlővel és dióval. Azért nem teljesen édes a végeredmény, mert kerül rá sok citromlé és olívaolaj is, hogy helyreálljon az egyensúly. 

Talán a különböző édes és savanyú ízek keveredésétől és a sok különböző módon ropogós állagtól lesz annyira különleges. A legjobban egyszerű sült húsok mellé megy, én is az itt leírt szuper grillcsirke mellé ettem hasonlót először. 

Szőlős-almás bulgur

szőlős-almás-bulgur - 1 copy

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm bulgur
  • 2 csipet
  • 150 gramm szőlő
  • 1 darab alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék dió
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt leöntjük annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk és lefedve állni hagyjuk, míg magába nem szívja a vizet és meg nem puhul. Leszűrjük, elkeverjük az apró kockákra vágott almával, a szőlővel (Ha nagyszemű, akkor érdemes a szemeket félbevágni) és a durvára tört dióval. Meglocsoljuk a citromlével és az olajjal, ha kell, adunk hozzá még egy kis sót, és alaposan elkeverjük, hogy a citromlé bevonja az almakockákat és ne barnuljon be.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük