Isteni, krémes tárkonyos krumplifőzelék: liszt nélkül, keményítővel sűrítve készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krumplifőzelékhez alig kell valami, egyszerűen és gyorsan készül, mégis az egyik legfinomabb étel.
Nagyon ritkán esne jól a krumplifőzelék, de ha mégis megkívánom, a menzás ízeket keresem. Az iskolai ételeket lehet szeretni és utálni, van, ami engem is a mai napig kísért, de olyan is akad, amit annyira imádtam, hogy bármit megadnék érte, hogy ugyanazt reprodukáljam.
Utóbbi kategóriába esik a krumplifőzelék. Tejfölös habarással, babérlevéllel, esetleg egy pici pirospaprikával abszolút visszaadja a menzás emlékeket. Most azonban módosítottam a recepten, ecet helyett citromlé, zöldfűszerek közül tárkony ízesíti, bors helyett pedig borsikafüvet használtam. Nem állt szándékomban betonkeményre főzni, úgyhogy liszt helyett keményítővel sűrítettem. Kíváncsi voltam, így is elnyeri-e a család - és az én - tetszésemet, de mennyei lett, mindenképp érdemes kipróbálni.
A krumplit sima vízzel is felöntheted, de ha még eggyel emelnéd az összhatást, alaplevet használj, úgy még finomabb lesz.
Tárkonyos krumplifőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 700 milliliter víz/alaplé
- ízlés szerint só
- 2 darab babérlevél
- 1 púpos teáskanál tárkony
- 0.5 teáskanál borsikafű
- 200 gramm tejföl
- 2 púpos evőkanál keményítő
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A krumplit és a hagymát pucoljuk meg, előbbit kockázzuk össze, utóbbit vágjuk finomra.
Melegítsünk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár perc alatt dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a krumplit, keverjük vele össze, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, amennyi éppen ellepi a burgonyát, ez nálam 700 milliliter volt. Adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk.
Mikor forr, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd 15-20 percig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
A keményítőt keverjük ki fél deci vízzel és a tejföllel, majd folyamatos kevergetés közben öntsük a főzelékre. Adjuk hozzá a tárkonyt, a borsikafüvet, majd 5 percig főzzük, míg besűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges, majd keverjük bele a citromlevet.
Kapcsoljuk le a lángot, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors