Isteni, krémes tárkonyos krumplifőzelék: liszt nélkül, keményítővel sűrítve készül

39789059 3035867 67d36ef0eff362660fcde94282a48b75 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplifőzelékhez alig kell valami, egyszerűen és gyorsan készül, mégis az egyik legfinomabb étel.

Nagyon ritkán esne jól a krumplifőzelék, de ha mégis megkívánom, a menzás ízeket keresem. Az iskolai ételeket lehet szeretni és utálni, van, ami engem is a mai napig kísért, de olyan is akad, amit annyira imádtam, hogy bármit megadnék érte, hogy ugyanazt reprodukáljam. 

Utóbbi kategóriába esik a krumplifőzelék. Tejfölös habarással, babérlevéllel, esetleg egy pici pirospaprikával abszolút visszaadja a menzás emlékeket. Most azonban módosítottam a recepten, ecet helyett citromlé, zöldfűszerek közül tárkony ízesíti, bors helyett pedig borsikafüvet használtam. Nem állt szándékomban betonkeményre főzni, úgyhogy liszt helyett keményítővel sűrítettem. Kíváncsi voltam, így is elnyeri-e a család - és az én - tetszésemet, de mennyei lett, mindenképp érdemes kipróbálni.

A krumplit sima vízzel is felöntheted, de ha még eggyel emelnéd az összhatást, alaplevet használj, úgy még finomabb lesz.

Tárkonyos krumplifőzelék

39789069 fbc7f1dc111e24a0f75fda52943b2fb5 wm

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 700 milliliter víz/alaplé
  • ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 1 púpos teáskanál tárkony
  • 0.5 teáskanál borsikafű
  • 200 gramm tejföl
  • 2 púpos evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit és a hagymát pucoljuk meg, előbbit kockázzuk össze, utóbbit vágjuk finomra.

Melegítsünk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár perc alatt dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a krumplit, keverjük vele össze, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, amennyi éppen ellepi a burgonyát, ez nálam 700 milliliter volt. Adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk.

Mikor forr, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd 15-20 percig főzzük, míg a krumpli megpuhul.

A keményítőt keverjük ki fél deci vízzel és a tejföllel, majd folyamatos kevergetés közben öntsük a főzelékre. Adjuk hozzá a tárkonyt, a borsikafüvet, majd 5 percig főzzük, míg besűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges, majd keverjük bele a citromlevet.

Kapcsoljuk le a lángot, majd melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük