Tartalmas, sűrű lencseleves: nem kell mellé második fogás

Lencseleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencse az egyik legtartalmasabb és legsokoldalúbb alapanyagunk, érdemes belőle minél többet fogyasztani. A belőle készült leves annyira laktató, hogy második sem kell majd mellé.

A hüvelyesek, és köztük a lencse egy igazi fehérjebomba a növények között, ráadásul rostokban is bővelkedik. Megéri gyakrabban becsempészned az étrendedbe, hiszen a legtöbb ételt annyira tartalmassá varázsolja, hogy még a húst is kihagyhatod.

Ezzel a levessel sem történik másként: a gazdag fűszerezés, a sűrű és krémes textúra garantáltan elfeledteti veled még a második gondolatát is. Ha nagyobb adagot készítesz belőle, akkor a maradékot le is fagyaszthatod, így ha megkívánnád, bármikor élvezheted az ínycsiklandó, melengető fogást.

Tartalmas lencseleves

Lencseleves 1

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál közepes répa
  • 450 g krumpli
  • 300 g lencse
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 tk apróra vágott friss petrezselyem
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 üveg paradicsompassata (kb. 600 g)
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 tk mustár (dijoni)
  • 2 tk balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljunk olívaolajat, és dinszteljük benne az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát 7-8 percig. Adjuk hozzá a felkockázott répát és egy csipet sót, majd pároljuk őket további 3 percig.

Adjuk hozzá a felkockázott krumplit, a megmosott lencsét, a fűszereket, a maradék sót, az alaplevet és a paradicsomszószt, és alacsony hőfokon főzzük a levest addig, amíg minden hozzávaló megpuhul (kb. 40-45 perc).

Keverjük a leveshez a balzsamecetet és a mustárt, és ízlés szerint sózzuk, ha szükségét érezzük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük