Tavaszi tojáslepény: szezonális zöldségekkel készül

tavaszi-tojaslepeny
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojáslepény, vagy ahogyan az olaszok hívják, frittata, kiváló eleme lehet egy szuper villásreggelinek.

A frittata szó olaszul sültet jelent, így nem nehéz kitalálni, hogy ez valójában egy tojásos, sült lepény. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és a szezonális zöldségektől kezdve a különböző felvágottakig és sajtokig szinte bármivel elkészíthető.

A mi választásunk ezúttal a spárgára, a gombára és a feta sajtra esett.

Tavaszi tojáslepény

tavaszi-tojaslepeny

Hozzávalók 5 adaghoz

Tojáslepény:

  • 120 g friss spárga
  • 250 g csiperkegomba
  • 1.5 ek olívaolaj
  • 1 tk
  • 0.5 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 0.5 tk tört bors
  • 2 ek vaj
  • 8 db tojás
  • 60 g feta sajt

Díszítésként:

  • friss bazsalikomlevelek
  • lilahagyma-karikák
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. 

A spárgát tisztítsuk meg és vágjuk fel kb. 2,5 cm-es darabokra. A fás részektől szabaduljunk meg.

A gombát és a hagymát is tisztítsuk meg, majd a gombát vágjuk vékony szeletekre, a hagymát pedig aprítsuk fel.

A feta sajtot törjük össze kisebb darabokra.

Vegyünk elő egy közepes serpenyőt, amit sütőbe is be lehet tenni.

2 teáskanál olajon dinszteljük meg a gombát és a hagymát. Fűszerezzük két csipet sóval és egy csipet borssal, kb. 5 percig dinszteljük.

Ezután szedjük ki a serpenyőből a hagymás gombát, és tegyük félre. 

Ugyanabba a serpenyőbe tegyünk ismét 1 teáskanál olajat és pároljuk meg a spárgadarabokat is (kb. 3-5 perc). Ezt is fűszerezzük meg sóval és borssal, ízlés szerint.

Amint elkészült a spárga is, azt is tegyük félre, a serpenyőt pedig tisztítsuk meg.

A tojásokat üssük bele egy közepes tálba, és csipet só és bors kíséretében verjük habosra.

Közepes lángon olvasszuk fel a serpenyőben a vajat. 

A tojásos keveréket adjuk hozzá az olvasztott vajhoz, és hagyjuk, hogy közepes vagy alacsony lángon, néhány perc alatt elkészüljön.

Mikor már nagyjából szilárd, de még remegős, szórjuk meg a megpárolt zöldségekkel, végül pedig a feta sajttal, és tegyük be az előmelegített sütőbe, ahol ez a tojásos költemény mindössze 15-20 perc alatt szép barnára sül.

Forrón tálaljuk, a tetejére pedig szórjunk nyugodtan pár karika lila hagymát és néhány friss bazsalikomlevelet.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük