Klasszikus, majonézes töltött tojás: az ünnepi menü kötelező eleme
A töltött tojás, másik ismert nevén a kaszinótojás régi kedvelt finomság, mely az ünnepi asztal egyik kötelezője.
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely a vallási üzenete mellett tavaszköszöntő is egyben. Ilyenkor a legtöbb családban különböző hagyományoknak hódolnak: ezen a napon a tojás is fontos szerepet kap, hisz a folytonos körforgást, termékenységet és a megújuló életet szimbolizálja. Régi hiedelem szerint, ahogyan a tojásból új élet kel, úgy támadt fel Jézus a sírjából.
Az ünnepnapon népszerűek a tojásos fogások, főleg a hidegtálak, illetve a tojásfestés is ősi hagyomány. A pirossal festett tojás Jézus vérét szimbolizálja.
Töltött tojást az asztalra!
Az egyik legkedveltebb tojásos finomság húsvétkor a töltött tojás, másik nevén a kaszinótojás. A gusztusos étel többféle recept szerint kipróbálható, érdemes régi változatokat és újakat is letesztelni. Mi most egy majonézes töltött tojás receptjét mutatjuk meg, mely az utolsó pillanatban is összedobható. A tölteléket bátran lehet gazdagítani, keverhető hozzá ropogósra sütött hagyma vagy bacon. Ugyanígy a díszítésére is érdemes időt szánni.
Ünnepi töltött tojás
Hozzávalók 20 darabhoz
Töltött tojás:
- 10 darab tojás
- só ízlés szerint
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- cayenne-bors ízlés szerint
- 100 g majonéz
- 1 evőkanál mustár
Tetejére:
- füstölt paprika ízlés szerint (opcionális)
- újhagyma ízlés szerint (opcionális)
- retek ízlés szerint (opcionális)
- sült bacon ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
A tojásokat tegyük forrásban lévő sós vízbe, főzzük keményre 10-12 perc alatt. Ezután hűtsük ki, majd pucoljuk meg.
A főtt tojásokat hosszában vágjuk félbe, majd kanál segítségével a tojássárgáját távolítsuk el, tegyük keverőtálba.
A tojássárgáját sóval, borssal, Cayenne-borssal, majonézzel és mustárral törjük simára. Ezután habzsák vagy kanál segítségével adagoljuk a krémet a tojásfehérjébe.
Az elkészült tojásokat tálalásig tartsuk hűtőben. Ha szeretnénk, szórjuk meg a tetejét füstölt paprikával, finomra aprított újhagymával, vékonyan szelt retekkel vagy ropogósra sült szalonnakockákkal.
-
2024-04-02 09:32:01
-
2024-04-01 08:52:01
-
2024-03-31 10:16:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!