Klasszikus, majonézes töltött tojás: az ünnepi menü kötelező eleme

Töltött tojás  cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A töltött tojás, másik ismert nevén a kaszinótojás régi kedvelt finomság, mely az ünnepi asztal egyik kötelezője.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely a vallási üzenete mellett tavaszköszöntő is egyben. Ilyenkor a legtöbb családban különböző hagyományoknak hódolnak: ezen a napon a tojás is fontos szerepet kap, hisz a folytonos körforgást, termékenységet és a megújuló életet szimbolizálja. Régi hiedelem szerint, ahogyan a tojásból új élet kel, úgy támadt fel Jézus a sírjából.

Az ünnepnapon népszerűek a tojásos fogások, főleg a hidegtálak, illetve a tojásfestés is ősi hagyomány. A pirossal festett tojás Jézus vérét szimbolizálja.

Töltött tojást az asztalra!

Az egyik legkedveltebb tojásos finomság húsvétkor a töltött tojás, másik nevén a kaszinótojás. A gusztusos étel többféle recept szerint kipróbálható, érdemes régi változatokat és újakat is letesztelni. Mi most egy majonézes töltött tojás receptjét mutatjuk meg, mely az utolsó pillanatban is összedobható. A tölteléket bátran lehet gazdagítani, keverhető hozzá ropogósra sütött hagyma vagy bacon. Ugyanígy a díszítésére is érdemes időt szánni. 

Ünnepi töltött tojás

Töltött tojás ct

Hozzávalók 20 darabhoz

Töltött tojás:

  • 10 darab tojás
  • só ízlés szerint
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • cayenne-bors ízlés szerint
  • 100 g majonéz
  • 1 evőkanál mustár

Tetejére:

  • füstölt paprika ízlés szerint (opcionális)
  • újhagyma ízlés szerint (opcionális)
  • retek ízlés szerint (opcionális)
  • sült bacon ízlés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat tegyük forrásban lévő sós vízbe, főzzük keményre 10-12 perc alatt. Ezután hűtsük ki, majd pucoljuk meg.

A főtt tojásokat hosszában vágjuk félbe, majd kanál segítségével a tojássárgáját távolítsuk el, tegyük keverőtálba.

A tojássárgáját sóval, borssal, Cayenne-borssal, majonézzel és mustárral törjük simára. Ezután habzsák vagy kanál segítségével adagoljuk a krémet a tojásfehérjébe.

Az elkészült tojásokat tálalásig tartsuk hűtőben. Ha szeretnénk, szórjuk meg a tetejét füstölt paprikával, finomra aprított újhagymával, vékonyan szelt retekkel vagy ropogósra sült szalonnakockákkal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük