Készíts olasz töltött szendvicset: belül puha, kívül ropogós lesz

Nyomtatás
stromboli-szendvics
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a szendvicset Olaszországban stromboli néven ismerik. Ez a házi buci elképesztően színes töltelékkel készül, így nagyon gazdag és tartalmas.

Ezt a szendvicset szinte bármivel megtöltheted. Legyen szó a kedvenc húsodról és sajtodról, a sonkától a prosciuottón át egészen a mozzarelláig, bármivel felturbózható.

Ráadásul a tészta maga is házilag készül, pizzatésztából, amelyhez csupán 6 összetevőre van szükség. A végeremény pedig magáért beszél, hiszen a kívül ropogós, belül mégis puha tészta zsúfolásig lesz pakolva finomabbnál finomabb, Olaszországot idéző hozzávalókkal. A végén pedig csak pár vágás, és kész is a töltött szendvics!

Olasz töltött szendvics

stromboli-szendvics

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 320 ml meleg víz
  • 1 csomag száraz élesztő (7 g)
  • 1 ek kristálycukor
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk
  • 450 g liszt

A töltelékhez:

  • 3 ek sózatlan vaj
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 2 tk friss petrezselyem aprítva
  • 50 dkg olasz felvágott (sonka, pepperoni stb.)
  • 300 g reszelt sajt

A kenéshez:

  • 1 db nagy tojás
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk meg és reszeljük le, majd tegyük félre. A petrezselymet mossuk meg, aprítsuk fel és szintén tegyük félre.

A vajat vegyük elő melegedni.

Keverjük össze egy keverőtálban a meleg vizet, az élesztőt és a kristálycukrot. Állványos keverőgéppel is dolgozhatunk.

A bekevert masszát fedjük le és hagyjuk 5 percig pihenni. 

Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, a sót és a lisztet, majd keverjük további 2 percig. 

A tésztát a keverőgéppel keverjük további 5 percig, vagy dagasszuk kézzel, enyhén lisztezett felületen ugyanennyi ideig.

Ha a dagasztás során a tészta túl ragadóssá válik, szórjunk egy-egy teáskanál lisztet a tésztára, a munkafelületre vagy a tálba, hogy lágy, enyhén ragacsos tésztát kapjunk. Viszont ne adjunk hozzá több lisztet, mint amennyi szükséges. A dagasztás után a tésztának kissé lágynak kell lennie.

A kelesztéshez enyhén kenjünk ki egy tálat olajjal, majd tegyük bele a tésztát, és azt is picit kenjük le olajjal. Fedjük le alufóliával vagy egy konyharuhával, és kelesszük szobahőmérsékleten 60-90 percig. Instant élesztő esetében elengedő a 60 perc is. 

Béleljünk ki 2 nagy tepsit sütőpapírral. 

Formázzuk meg a tésztát. Ehhez osszuk azt két részre. Enyhén lisztezett felületen, lisztezett sodrófával nyújtsuk kb. 25x40 cm-es téglalappá. Ha egyszer már kinyújtottuk, takarjuk le 10 percre konyharuhával. Ezután újból nyújtsuk ki.

Készítsük el a tölteléket. A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze az összetört fokhagymával. Mindkét kinyújtott tésztát kenjük meg vele.

Ezután szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel. Fontos, hogy a tészta széleitől a közepe felé, a hosszabbik oldalain hagyjunk üresen egy 2,5 cm-es csíkot, a rövidebbiken pedig egy 7,5 cm-est. Erre azért van szükség, hogy amikor feltekerjük, ne folyjon ki a töltelék.

Rétegezzük rá a tésztára a szeletelt felvágottakat. Általában kb. 10-12 szelet kerül mindegyik tésztalapra, a szeletek méretétől és vastagságától függően.

Az első réteg felvágottra tegyük rá a sajtot, majd egy újabb réteg felvágott következik, végül pedig a reszelt sajt. 

A tészta széleit kenjük meg a felvert tojással. Ezután a hosszanti oldalától kiindulva, belisztezett kézzel, kezdjük el óvatosan, mégis szorosan feltekerni a tésztát. Fontos, hogy amikor már egyszer tekertünk rajta kb. 360 fokot, a tészta két végét is óvatosan hajtogassuk be, és úgy tekerjük tovább a tésztát. Ezzel ugyanis bezárjuk a tészta végeit, hogy ne tudjon sütés közben kihullani és folyni belőle a töltelék.

Ha feltekertük a tésztát, úgy fog kinézni, mintha egy piskótatekercset készítettünk volna.

A strombolikat tegyük a már bekészített tepsibe, majd kenjük meg a tetejüket a maradék, felvert tojással.

Hintsük meg sóval és őrölt borssal, majd vágjunk a tetejükre 3-4 rést egy éles késsel, hogy a gőz távozni tudjon. Úgy képzeljük el a vágásokat, mintha egy bagett lenne, amit átlósan beirdalt a pék. Ha nem rögtön sütnénk, takarjuk le a tepsit, és tegyük a hűtőbe akár 8 órára.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd süssük a strombolikat 25 percig, vagy amíg aranybarna színt nem kapnak.

Ha elkészültek, vegyük ki a sütőből, és 5 percig pihentessük őket a pulton, mielőtt vágódeszkára tesszük és szeleteljük.

Tálalásnál kínálhatunk hozzá valamilyen paradicsomos mártást, de magában is kitűnő.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon